driving 2681097 1280

Varför man Inte Ska Låna ut Pengar till Vänner & Familj

Varför är det inte bra att låna ut pengar till vänner och familj? Ett lån till någon som står oss nära kan ofta resultera i förlust av både pengar och relationer.

Faktum är att lån mellan familjemedlemmar och vänner kan leda till mängder av problem och oväntade situationer. Om du funderar på att låna ut pengar till någon som står dig nära, tänk då på följande tips som kan hjälpa dig att hantera situationen bättre.

Därför ska du inte låna ut pengar till vänner och familj

Här är några tips som kan hjälpa dig navigera de ibland svåra kommunikationssituationerna som kan uppstå.

1. Lån utan tidsbegränsning

Lån till familj och vänner brukar vara utan tidsbegränsning. Det innebär att parterna inte kommer överens om en löptid som lånet ska betalas tillbaka inom.

Det är också vanligt att inte inkludera ränta på lånet. Långivaren vet alltså inte när den kommer att få tillbaka pengarna, och låntagaren vet inte när lånet ska vara betalat tillbaka.

Det gör att båda parterna lever i osäkerhet och utan förväntningar. Osäkerheten kan leda till stress, eftersom att låntagaren kanske oroar sig över att långivaren vill ha tillbaka sina pengar, och långivaren oroar sig över när pengarna kommer att bli återbetalda.

Om man måste låna ut pengar till en familjemedlem eller en vän, ge dom en tydlig tidsram och ett schema för återbetalning. Det innebär att lånet har en deadline där det ska vara återbetalt, och ni kan också komma överens om möjligheten att göra månatliga återbetalningar.

Till exempel: “Olof lånar ut x kronor till Erik, som ska vara återbetalat till fullo den 20 Januari 2024. Erik lovar att betala x kronor i månaden tills det att lånet är återbetalat.”

2. Lånet är inte prioriterat

Med ett öppet lån utan löptid kanske låntagaren inte inser och förstår nödvändigheten i att betala tillbaka lånet. Utan deadline blir lånet därför låntagarens sista prioritet. Låntagaren kommer också inte få några negativa konsekvenser när denne inte betalar, så som förseningsavgifter eller betalningsanmärkningar. Även de bästa långivarna i Sverige ställer rimliga krav på sina låntagare, och det ska man som privatperson också göra.

Kommunicera med din vän eller familjemedlem och klargör att han eller hon måste prioriteras. Kom överens om en rimlig deadline som känns bra för er båda.

3. Det är svårt att tjata

Det kan vara svårt att be om att få tillbaka pengarna när man lånat ut till någon man har en nära relation med. Troligtvis bryr man sig om låntagaren och vill inte att denne ska känna sig obehaglig tillmods. Det kan leda till att man skjuter på att be om att få pengarna tillbaka, och på så sätt stänger man av möjligheten till en öppen och ärlig kommunikation. Låntagaren kan bli sårad eller känna att den gjort något fel.

Om man redan har lånat ut pengar och tycker att det är svårt att fråga om pengarna, försök då att ta god tid på dig och kommunicera ordentligt med låntagaren. Ställ varsamma frågor för att inte verka allt för påträngande och anklagande, för att få igång konversationen.

4. Det kan bli dålig stämning

Oavsett om man lånar ut pengar till en familjemedlem, eller om man själv lånar av någon, så kan det leda till obekväm stämning på familjesammankomster. Man kan känna sig obekväm runt personen man lånat pengar utav, och det kan kännas jobbigt att andra familjemedlemmar vet om att man lånat pengar till varandra.

Ingen vill nämna pengarna, och undviker att prata om pengar över huvudtaget och det blir som en stor elefant i rummet.

Men faktum är att om man är i den situationen så får man försöka att svälja stoltheten. Båda parterna har kommit överens om den finansiella transaktionen och det finns ingenting att skämmas över. Försök ta den tryckta stämningen med en nypa salt.

5. Långivaren kanske ber om mer pengar

När man väl har lånat ut pengar till en vän eller familjemedlem, kommer de förmodligen att vända sig till dig igen om de behöver mer pengar en annan gång. Andra vänner och familjemedlemmar kanske också hör talas om lånet, och kommer därför till dig när de själva behöver låna. Det kan leda till att du blir familjens bank, och det är förmodligen ingenting du varesig vill eller bör åta dig.

6. Lånen är räntefria

När man lånar pengar till familj och vänner förlorar man ofta pengar. Du lånar förmodligen ut pengarna räntefritt, speciellt om du lånar till någon som står dig väldigt nära. Om du istället hade investerat pengarna eller till och med haft dom i ett förmånligt sparande, så hade du fått ränta och pengarna hade växt. Att begära ränta när man lånar till någon man känner är inte oresonligt. Man kan givetvis ta ut en mycket liten ränta, men se till att den iallafall täcker inflationen.

7. Du kanske kommer att behöva pengarna själv

Du vill givetvis få tillbaka dina utlånade pengar så småningom, men vad händer om du helt plötsligt själv hamnar i knipa och behöver pengarna snabbare än planerat? Du kanske blir arbetslös, eller hittar en vattenskada i källaren. Om inte låntagaren då kan betala tillbaka lånet på direkten kan det få katastrofala följder för dig och din familj. Låna aldrig ut dina nödpengar, och se till att alltid ha en extra buffert för att undvika den här typen utav situation.

8. Du kan förlora både relationen och pengarna

Var medveten om att låna pengar till en vän eller familjemedlem kan vara så pass förödande att er relation blir skadad, och låntagaren kanske till och med aldrig har möjlighet att betala.

Oavsett om låntagaren har goda avsikter, kan det bli så att lånet är så lågt prioriterat att du aldrig ser pengarna igen. Risken att skada er relation bör alltid diskuteras innan ni kommer överens om ett lån, kommunicera och kom överens om hur ni ska göra för att undvika den typen av scenario.

Relaterade Inlägg