euro 870757 1280 1

8 Psykologiska Tips för att Spara Pengar

När det kommer till att hantera privatekonomi är ofta din hjärna ett tveeggat svärd. Om den är vältränad kan den vara en kall och beräknande maskin som kan innebära otroliga bedrifter av självkontroll och sparsamhet. Om den dock inte kan hållas i schack kan din hjärna bli satt i händerna av marknadsförare och redo att bli omkastad av återförsäljare och långivare.

Återförsäljare och långivare använder allt mer sofistikerade psykologiska vapen för att påverka ditt beteende och få dig att köpa deras produkter och tjänster. Det enda sättet du kan ha en chans på är att kämpa tillbaka med din egna mentala arsenal. Här är 8 tips som du kan spela mot dig själv för att faktiskt att spara pengar i Sverige och ge en inblick i vad som gör ditt finansiella omedvetna att gå på helspänn.

Konvertera kostnaden för inköp till tid

Innan du köper något som du inte absolut behöver, fundera på hur länge du måste arbeta för att tjäna ihop de pengar som krävs för att betala för det. Detta trick fungerar särskilt bra när du tjänar en minimilön.

En 10,000 kronors platt-tv är lika med 100 timmar, eller en halv månad på ett heltidsjobb med en 100 kr per timme i timlön. Här är det enkelt att snabbt på plats räkna ut vad som krävs för att du ska kunna köpa ett föremål. Och är detta föremål verkligen värt alla de timmar det tar att jobba ihop?

Detta trick är effektivt, men använd det sparsamt. Det kan leda till att du förlorar viljan att leva när du räknar ut hur länge du måste arbeta för att ha råd med en frisyr, köpa drinkar till dina vänner, eller gå till tandläkaren.

Påverka kroppen, påverka självkontrollen

Ska du bege dig till köpcentrumet? Drick några glas vatten, vänta i 30 minuter och bege dig sedan till köpcentrumet. Enligt en studie som forskare har gjort så när du känner att du måste urinera och det är brådskande, underlättar detta din impulskontroll.

Tydligen så har ansträngningen för att hålla dig själv från att kissa en hämmande ”spillover-effekt” som gör att du mer betänksam om utgifter och ökar din egen kontroll.

Välj alltid dem ”små” alternativen

Detta är mer av ett psykologiskt köp-trick eftersom kaféer och restaurangkedjor är de som försöker dra en vals för oss.

På den gamla goda tiden hade du standard och stora storlekar. Men McDonalds och Starbucks började anställa psykologer och kom på ett tredje, större alternativ. Nu är vanliga små, de stora är medium och den nya, ännu större storlek är det nya ”stora” på menyn.

Plötsligt gör det att den tidigare ”stora” kan tyckas rimlig och balanserad, inte alls extravagant eller dekadent. Innan du vet ordet av, har du spenderat extra pengar på extra mat eller dryck som du egentligen inte vill ha.

Ibland utförs tricket flera gånger. Det är bara att börja studera hur kedjor som McDonalds har utvecklat sina dryckesstorlekar under åren för att verkligen få det på svart och vitt.

Ge bort dina pengar

Detta kan låta lite motsägelsefullt, men lyssna här. När vi har uppfyllt våra grundläggande behov, är den främsta anledningen till att vi spenderar pengar att göra saker för att roa oss eller göra oss lyckligare.

Enligt en studie som publiceras i tidskriften Science så gör det oss gladare att spendera pengar på andra jämfört med att spendera pengar på oss själva. Hjälp någon annan att betala för deras mat och du kan få samma telefon för mindre pengar.

Ha en visuell påminnelse om dina ekonomiska mål

Oavsett vad ditt långsiktiga mål är, se till att ha en bild av din egen plånbok. Om du drömmer om en dykarresa till Mauritius och vem gör inte det? – se till att du har en bild på detta resmål nära dig.

Om du vill ha ett nytt kök, se till att klippa ut köket från en tidningen, eller det som gav dig idén. Om du vill betala för dina barns utbildningar, bär en bild av dem så kommer du alltid bli påmind vart de är på väg tack vare dig. Detta kommer att påminna dig om den ”stora bilden” och visionen med ditt mål, varje gång du frestas att spendera pengar på ett onödigt köp.

Skaffa nya vänner

Vi människor har ett djupt rotat behov av sociala sammanhang. Om vi känner oss socialt exkluderade (dvs att vi inte har många vänner) så finns det inga anledningar till att köpa oss in i sociala sammanhang. Det finns studier som har visat på att människor kan tänka sig att göra mycket, och i stort sätt allt för att känna sig inkluderade och accepterade.

De sofistikerade experiment som används i en av dessa studier lät människor att spendera mer, spendera mindre, eller ens engagera sig i riskfyllt beteende (konsumera illegala droger), för att helt enkelt känna sig anslutna och populära. Naturligtvis behöver du välja vänner klokt. Eventuella ekonomiska fördelar kommer att vara i princip noll om du väljer att spenderar din tid runt folk som är spelberoende och shopaholics.

Lämna dina vänner hemma

Trots att du har vänner som kan hjälpa dig att spendera mindre, är det motsatta också sant om du gör misstaget att ta med dem och låter dem shoppa med dig. Grupptryck är ofta anledningen till att konsumenter kommer att köpa saker de inte behöver.

Slutsatsen: så länge ditt mål inte är att vara pank, är shopping inte en lagsport.

Be om nya sedlar när du får pengar tillbaka

Människor är de enda vi dömer av deras fysiska utseende, vi dömer även värdet av pengar av dess utseende. Ju smutsigare och äldre sedel, desto snabbare vill vi spendera den. Visst låter detta galet, men det är sant.

En studie som publicerats, visar att personer är mer benägna att snabbare spendera gamla och smutsiga sedlar, jämfört med nya och fräscha sedlar.

Tydligen är vi stolta över att äga rena och nya sedlar, men känner att det är pinsamt att bära smutsiga exemplar, så istället väljer vi att spendera med dem så snart vi kan. En snabb lösning här är att bara acceptera helt nya sedlar när du frågar efter pengar tillbaka. Personen bakom kassan kanske tittar på dig lite konstigt, men vem bryr sig?

Relaterade Inlägg