smartphone 2454611 1280

SMS lån för 18-Åringar – Kan man ta SMS Lån som 18-åring?

Enligt svensk lag så kan man låna pengar när man är 18 år. Däremot så är det långt ifrån alla långivare som vill låna ut till 18-åringar. De flesta långivare vill helst att man ska ha fyllt 20 eller 21 innan de lånar ut pengar till dig. Inte så konstigt när man tänker efter då det är få ungdomar som har fyllt 18 år, har ett jobb och tjänar egna pengar. Med det sagt skulle de ha svårt att betala tillbaka ett lån i och med att de inte har någon inkomst.

Såklart så finns det alltid undantag. Vissa 18åringar är ansvarsfulla och kanske till och med har arbete och regelbunden inkomst.

Det finns såklart också de på 21 år som inte alls har en bra ekonomi och är väldigt oansvariga. Med andra ord så säger egentligen inte åldern så mycket om personen i sig. Det finns långivare som har tänkt på det här och faktiskt lånar ut till dem som har fyllt 18 år. Det finns de som ger smslån till 18åringar direkt, men det finns också andra lån för 18 år fyllda ungdomar. Vi ska titta lite närmare på de lån som går att teckna för dig som nyligen blivit myndig.

De bästa lånen man kan få när man är 18 år

Hur mycket man kan låna och till vilka krav och villkor skiljer sig mycket från en långivare till en annan. Även små lån kan skilja sig mycket när det kommer till ränta och återbetalningstid. Det är väldigt svårt att hitta lån som 18åring utan krav. Vilken typ av lån du kan få skiljer sig också mycket beroende på hur mycket det är som du vill låna.

Ju mindre summa som du vill låna, desto lättare kommer det bli att hitta en villig långivare och de bästa erbjudandena. Vissa långivare är till och med tydliga med att visa att de endast lånar ut mindre summor till 18åringar, men är villiga att låna ut mer pengar till 21åringar.

De har däremot sällan helt speciella krav för de som är 18 år. I regel bör samma krav och villkor ställas för så väl unga som gamla. Men såklart så måste varje kreditgivare själv bestämma om du är lämplig som låntagare eller ej.

Går det att låna pengar som 18-åring utan inkomst?

Som sagt så har i regel långivare inga speciella krav på låntagare som är 18 år. Istället så bör låntagaren uppfylla precis samma krav som alla andra låntagaren oavsett ålder.

Allt som oftast vill dock långivarna att låntagaren ska ha en fast och säker inkomst varje månad. Detta beror på att att en låntagare utan inkomst är en stor risk för företaget.

Vissa långivare anser däremot att det är värt risken. Det finns såklart många anledningar till varför vissa långivare är okej med att ge ut lån till arbetslösa medans andra inte gör det. Vissa långivare gör grundligare kreditprövningar än andra. Andra företag har kanske tillräckligt starkt marknadsvärde för att kunna bevilja vissa riskfyllda lån utan att företaget påverkas negativt. Andra använder olika system för att beräkna inkomsten hos låntagaren och kan på så sätt få fram en tydligt bild om hur låntagaren ska kunna betala tillbaka lånet.

Många långivare har en särskilt summa som låntagaren bör ha som minst i inkomst medans andra istället värderar varje inkomst individuellt. När de försöker förstå den blivande låntagarens ekonom så tittar de vanligtvis på tidigare löner, levnadskostnader, om man är gift eller sambo samt utbildning.

Lån som 18åring utan inkomst

Om man inte har en fast inkomst så är det ibland väldigt svårt att få privatlån. Man bör oftast tjäna runt 10 000 kronor i månaden, alternativt ha tjänat 100 000 kronor per år under en längre tid för att kunna få beviljat ett privatlån. Har man därför ingen inkomst kan man i princip glömma att få ett lån.

För att öka sina chanser till lån om man inte har någon inkomst så är det lättaste att be någon gå i god för lånet. Med andra ord att man har en medsökande. Tänk på att långivaren många gånger granskar förra årets skattedeklaration och har den som grund för sitt beslut.

Sms lån som 18åring utan inkomst

Är det smslån som man är ute efter så har inte ansökan alternativet att ha en medsökande.

Långivaren tittar endast på din nuvarande situation och tar beslutet efter hur det ser ut just då. Det finns däremot långivare som är villig att ge smslån även om din inkomst är väldigt begränsad. Att ta sms-lån som 18åring utan inkomst har blivit väldigt populärt de senaste åren. Antalet långivare som specificerar sig på just smslån har ökat mycket och det finns därför betydligt fler alternativ, och marknaden växer varje dag.

När du ansöker om smslån så räknas all typ av inkomst med. Såväl A-kassa, sjukvårdsbidrag, studielån med mera kan göra att långivaren godkänner dig som låntagare. Tänk däremot på att ju högre risk som långivaren anser sig ta när den godkänner dig, ju dyrare blir lånet och ju sämre villkor kommer du att få.

Det är därför mycket bättre att vänta med att ta lån tills man har en stadig inkomst då du annars kommer att vara tvungen att betala onödigt mycket ränta. Med andra ord så är det troligtvis inte det rätta tillfället att låna pengar om du är arbetslös. Att ta ett lån är något som påverkar dig på lång sikt, speciellt om du inte klarar av att betala tillbaka. Sök därför finansiell hjälp någon annanstans. Exempelvis hos vänner, familj, eller från stödorganisationer eller statliga myndigheter. Vänta med att ta lån tills du kan få de bästa erbjudandena på marknaden.

Hur mycket att du låna med smslån som 18åring?

Smslån är i regel för mindre summor. De vanligaste lånen brukar vara på mellan 500 – 10 000 kronor. Tar du ett vanligt lån så har du oftast ett år och ända upp till 15 år på dig att betala tillbaka, medan smslån för 18 åringar eller äldre vanligtvis måste betalas tillbaka inom 30 – 90 dagar.

Det går att hitta smslån på ända upp till 50 000 kronor. Men det är mycket ovanligt att få det om man är under 21 och lånar för första gången. Allt som oftast får man börja med en mindre summa om man lånar för första gången. Exempelvis så kanske man får nöja sig med att låna endast 3000 kronor som 18-åring första gången om långivaren erbjuder lån mellan 500 kronor – 15 000 kronor. Om du betalar tillbaka lånet i tid så bevisar du på så vis att du är pålitlig och kan fortsättningsvis få låna högre summor.

Vissa långivare vill ha tillbaka pengarna redan inom 15 dagar, medan andra kan ge dig ett helt år för att betala tillbaka skulden.

Den absolut vanligaste återbetalningstiden är däremot 30 dagar. Vissa kreditgivare har till och med flexibla löptider. Detta innebär att du exempelvis kan välja om du vill betala tillbaka inom 15 dagar, 30 dagar eller 90 dagar. De flesta som väljer just sms lån gör det för att det går så snabbt och smidigt. De flesta långivare framhäver just hur snabba de är. Men man bör komma ihåg att det finns mycket som kan påverka hur snabbt som lånet blir beviljat och betalas ut. Några exempel på sådant som har en avgörande roll är:

  • Vilken bank du använder
  • Hur långa handläggningstider de har

Varför finns det åldersrestriktioner på lån?

Även om det är lagligt att låna pengar redan vid 18 års ålder så väljer många långivare att inte bevilja lån innan 21 års ålder. Det är nämligen inte förrän man fyll 21 som många börjar ta ansvar för sin egen ekonomi och således kan hantera utgifter och skulder.

När man arbetat några år och betalt hyra och andra utgifter i tid kan man således visa långivaren att man är ansvarsfull nog för att kunna ta ett lån. 18-åringar har också sällan en fast anställning. Istället har de oftast studielån eller möjligtvis ett extrajobb.

Det kan hända att någon långivare trots detta beviljar lån men du bör i så fall försäkra dig om att du uppfyller deras krav innan du ansöker.

Varför bör man tänka efter innan man lånar?

Som 18-åring ska man precis ta steget ut i vuxenlivet. Det är därför väldigt viktigt att ta de rätta finansiella besluten så att man börjar på rätt sätt. Få ungdomar har ordentliga kunskaper om privatekonomi och riskerar därför att ta beslut som kommer att påverka dem under flera år framöver. Vanliga misstag kan ha att göra med shopping, kreditkort, många sms lån eller allmän överkonsumtion. Försök att undvika att göra dessa misstag. Vi ska nu titta närmare på några av riskerna med smslån.

Risker med SMS lån

I samband med SMS lån så tar långivaren ut ränta på det lånade beloppet och många gånger även andra avgifter som exempelvis uppläggningsavgift och serviceavgift. Långivare som jobbar med just sms lån är ofta inte så noggranna med att bedöma låntagarens kreditvärdighet vilket gör de populära bland dem som vanligtvis inte klarar en vanlig kreditupplysning som till exempel ungdomar utan inkomst.

För att kompensera för företagets risktagande höjer de räntorna ända upp i taket. Trots att det är ett enkelt sätt att få in pengar så bör man alltså vara otroligt försiktig med sådana här typer av lån. Många gånger så slutar det nämligen med att man betalar mer i ränta än summan man faktiskt lånade.

När man accepterar sms lånet så accepterar man också att man ska betala tillbaka pengarna inom löptiden, vilket oftast är en månad. Detta innebär att man bör betala tillbaka summan när lönen kommer in.

Annars måste man betala en ännu högre summa nästa månad, vilket många gånger innebär lånet plus dubbel ränta samt straff – och förseningsavgifter. Och där har du troligtvis redan fastnat i den kända skuldfällan. Långivaren fortsätter att höja räntan, oftast med flera hundra procent, varje månad. Detta innebär att lånet på 500 kronor är snart en skuld på flera hundra tusen kronor.

För att täcka detta lånet tar därför många ett nytt lån för att täcka det första lånet. Så här fortsätter det och snart så är skulderna hos kronofogden. Smslån är inte en lösning på en icke organiserad privatekonomi. Ta därför hellre hjälp av en ekonomirådgivare för att lösa det underliggande problemet.

Vad ska man tänka på om man vill låna pengar som 18-åring?

Bra anledningar till att ta lån skulle kunna vara att man vill köpa sin första lägenhet eller bil. Man bör såklart ha en regelbunden inkomst från sitt arbete innan man tar ett lån så att man är säker på att man kommer att kunna betala tillbaka lånet i tid. Ha däremot i tankarna att det aldrig är särskilt bra att börja vuxenlivet med att skuldsätta sig. En annan situation kan vara att man har en kris just innan löning.

Men det bör verkligen vara nödfall och lånet bör vara billigt och bör betalas tillbaka så snabbt som möjligt. Kan man lösa denna situation med att låna av föräldrar eller vänner istället så är det såklart att fördra. Att ha ansökt om lån är något som sedan oftast syns hos Upplysningscentralen i tre år framöver, och det ser inte bra ut inför framtida låneansökningar att du sökte om lån redan som 18-åring.

Har du ett fast heltidsjobb och ordnad ekonomi så kan du troligtvis få ett privatlån vilket i regel innebär billigare räntor än vad smslån har. Så har du möjlighet så är privatlån att föredra.

Relaterade Inlägg

  • Lån för betting

  • Vad du bör Tänka på När Du ska Ta Lån Online- Tips & Råd

  • Vad är ett Mobillån? SMS Lån Komplett Guide

  • Vad är Blancolån? Allt du Behöver Veta!

  • Kan man ta SMS Lån utan UC? Allt du Behöver Veta!