credit 4516068 1280

Vad är Blancolån? Allt du Behöver Veta!

Förr i tiden så var det främst till de stora bankerna man gick för att få lån. Idag så söker många efter alternativ på nätet. Det är såklart jättebra att jämföra och välja den mest lämpliga låneformen för dig. Det finns dock väldigt många lånformer i dagsläget, vilket kan kännas lite förvirrande.

Ta därför reda på för – och nackdelar med alla dessa för att kunna göra ett medvetet val som verkligen är det bästa för din ekonomiska situation. Vi ska här nedan titta lite närmare på blancolån vilket är en populär lånetyp hos många. Läs vidare för att ta reda på varför.

Vad är blancolån?

Ett blancolån är samma sak som ett privatlån. Det är alltså ett lån utan säkerhet. Så om du exempelvis vill köpa en bil men inte vill ha bilen som säkerhet så är det just ett blancolån utan säkerhet som du ska söka. Många vill inte ha bilen eller båten eller vad än det är som de ska köpa som säkerhet, då detta innebär att de kan förlora den om de hamnar i ekonomiska problem.

Bilen kommer nämligen att beslagtas om du inte lyckas betala skulden i tid. När du lånar med blancolån så är det däremot inte så. Du får istället behålla bilen även om du skulle hamna i ekonomiska problem. På detta sättet är denna typen av lån mycket fördelaktigt. Dock så kommer sällan fördelar gratis. Så vad kostar ett blancolån? Läs vidare för att få en uppfattning om detta.

Vad kostar ett blancolån?

I och med att man lånar utan säkerhet så höjs automatiskt priset i de flesta fall. När det kommer till blancolån och ränta så brukar den ligger lite högre än lån med säkerhet, vanliga banklån och så vidare. Därför är det bra att jämföra och välj den mest lämpliga och bästa blancolånet för just dig.

Ska man låna så vill man ju såklart hitta det billigaste blancolånet på marknaden. Något som också kan höja priserna är såklart om din ekonomiska situation inte är eller har varit den bästa. Om långivaren anser sig ta en hög risk när de lånar ut till dig så kommer de kompensera den risken genom att höja räntan ytterligare.

Detta kan man komma runt lite om man har en medsökande som har en bättre ekonomisk situation och på så sätt går i god för dig. Men såklart så ska du vara säker på att du verkligen kommer betala lånet om du involverar någon annan i ansvaret som lånet innebär.

Även vilken långivare du väljer påverkar mycket vilken ränta du blir erbjuden samt hur lång återbetalningstid du får. Se till att välja en seriös långivare så att du får vettiga villkor och inte en onödigt dyr ränta. De flesta som erbjuder privatlån erbjuder dig att låna från 10 000 kronor upp till 350 000 kronor.

Såklart så varierar summorna från bank till bank. Räntan är oftast rörlig och återbetalningstiden ligger på mellan 1 år – 12 år. När du jämför lånen tänk då även att ta med de olika avgifterna i beräkningen.

Bara i aviavgiften kan de skilja flera tior i månaden långivare emellan. Detta blir ett stort belopp efter några år. Sedan så finns det också olika sätt att amortera att återbetala ditt lån på. Välj mellan rak amortering, annuitetslån eller serieamortering. Vad betyder dessa ord?

Rak amortering

Väljer du rak amortering så delar du upp dina betalningar i ett visst antal avbetalningstillfällen. Beloppet är alltid detsamma men totalsumman som inkluderar räntan minskar för varje avbetalning.

För varje avbetalningstillfälle så sjunker räntan i takt med hur mycket du har kvar att betala på lånet. Räntan beräknas nämligen på din kvarvarande skuld. Skulle dina avbetalningsmöjligheter förändras så kan du ändra hut ofta du önskar betala samt återbetalningstakten under din lånetid.

Annuitetslån

Till skillnad från den raka amorteringen så har du alltid en fat totalsumma att betala till banken om du väljer annuitetslån. Många gillar detta då det är lättare att göra en trygg och säker budget i och med att summan inte förändras. I början så betalar du dock i princip bara ränta när du gör din betalning på lånet. Men i och med att skulden sjunker så blir det mindre och mindre ränta som betalas och mer av pengarna går till själva amorteringen.

Serieamortering

Denna metod är i princip raka motsatsen till rak amortering då du med serieamortering börjar att betala ett mindre belopp som sedan blir större och större för varje avbetalningstillfälle.

Tänk på att räntan beräknas på din kvarvarande skuld och kommer därför börja sjunka senare än om du väljer någon av de andra avbetalningsmöjligheterna. Det är svårt att gå in i detalj på hur denna avbetalningsplan ser ut i praktiken då den beror mycket på hur mycket pengar du har lånat och hur lång återbetalningstid du har valt och fått.

Blancolån utan UC

Det kan vara svårt att låna utan UC och ändå få den bästa räntan på sitt blancolån. Men det har också sina fördelar att inte använda sig av UC. Vad innebär då detta kända uttryck egentligen?

Enligt svensk lag så måste varje långivare ta en kreditupplysning. Många tror att UC är detsamma som kreditupplysning men så är det alltså inte då lån utan kreditupplysning inte finns. UC är en förkortning för Upplysningscentralen AB vilket är Sveriges största kreditupplysningsföretag.

Ägarna är de sex största bankerna i Sverige. Med andra ord så tillhör det inte staten men ändå så använder de flesta långivarna sig av just UC. Men det finns fler företag som kan tillhandahålla långivare med den nödvändiga kreditinformationen så att de kan bestämma din kreditvärdighet. Det blir också allt vanligare att långivarna använder sig av andra kreditupplysningsföretag. Med andra ord så går det att söka blancolån utan att kreditupplysningen görs hos UC.

Varför väljer man då hellre andra företag än UC? Att lämna in många kreditupplysningar hos UC kan ha en negativ påverkan på din kreditvärdighet vilket ger en direkt påverkan på att få ditt lån beviljat och få bra erbjudanden. Så om en långivare säger att de erbjuder blancolån utan UC så betyder det att kreditupplysningen är hämtad på annat håll än upplysningscentralen, vilket kan vara positivt.

När du väljer en långivare som faktiskt använder UC för att hämta sin kreditinformation så ser dem om du tidigare ansökt hos UC. Har det gjorts många kreditupplysningar hos UC så kan det göra att långivaren nekar din ansökan då det kan anses lite desperat. De kan också tro att du har flera lån hos andra långivare. Detta påverkar såklart din återbetalningsförfrågan vilket är orsaken till att de nekar din låneansökan. Detta är bra att tänka på när du väljer långivare.

I vilka situationer är det praktiskt med blancolån?

Blancolån kan komma till nytta i många situationer. Om du ska köpa en bil som är för gammal för ett billån eller om du behöver du renovera köket eller badrummet till exempel. Det finns många tillfällen då det kan vara bra med lite extra pengar. Det finns såklart även en variant på blancolån för företag om det är just ett sådant typ av företagslån som du söker.

Kostsamma renoveringar eller inköp kan vara jobbiga att vänta in pengar för att göra och det kan då kännas bättre och mer logiskt att ta ett lån. Såklart så finns det andra alternativ inför sådana tillfällen men de alternativen passar inte alla familjer utan man kan också föredra ett blancolån just då.

Vissa använder även blancolån för att samla sina andra lån. Detta innebär att man lånar summan man behöver för att betala av sina lån för att sedan istället bara betala ett lån. Det gör oftast att man sänker summan man betalar i ränta och avgifter samtidigt som det blir lättare att få en tydligare bild över sin ekonomi. Detta anses enligt många experter som ett av de första stegen för att få kontroll över privatekonomin och ett blancolån kan vara väldigt passande för detta om du inte hittar ett omstartslån som passar just dig och din situation.

Tjänster för att jämföra låneerbjudanden

Har man svårt att få tid att sitta och jämföra låneerbjudanden så finns det även gratis tjänster som hjälper dig med detta. Då gör du bara en ansökan, företaget tar bara en kreditupplysning och skickar ut din ansökan till flera olika låneföretag. Du får sedan olika erbjudanden från de företagen som kan tänka sig att ha dig som kund.

Denna tjänsten är i regel både snabb och enkel att använda och hjälper dig att hitta det bästa lånet för dig. Anledningen varför många gillar dessa tjänster är att tjänsten hjälper företagen att pressa priserna i och med att de tävlar om dig som kund. Så om du tror att detta skulle vara något för dig så är det bara att hitta ett passande företag som ställer krav som passar just dig så har du troligtvis det lånet du önskar väldigt snart.

Önskar man inte använda en sådan tjänst så finns det också hemsidor som gör listor över olika företag som erbjuder den lånetypen som du söker. Listorna är oftast väldigt användbara då de många gånger visar åldersgränser, deras lägsta räntor och löptider.

Med andra ord så är de ett väldigt bra verktyg för att hitta den bästa långivaren för dig. Glöm däremot inte att titta lite närmare på deras villkor och avgifter och titta inte bara på den samlade informationen som hemsidorna ger då det är bättre att samla så mycket information om långivaren som möjligt innan man tar på sig ett sådant viktigt ansvar som ett lån faktiskt är.

Sammanfattning av blancolån

Som vi har sett så är det bästa man kan göra just att jämföra blancolån för att kunna hitta ett blancolån med låg ränta. Det är också viktigt för att få reda på olika för – och nackdelar med de olika företagen som finns och på så sätt kunna göra ett bra och informerat val till fördel för sin ekonomiska situation.

Vi har också sett att blancolån mångt och mycket är samma sak som ett privatlån utan säkerhet. Det fungerar exempelvis bra om du vill köpa en lån utan att använda bilen som säkerhet så att du inte riskerar att förlora den ifall du skulle hamna i ekonomiska problem. Detta är en av de anledningarna till att många väljer just blancolån.

Blancolån kan däremot ligga lite åt det dyrare hållet när de kommer till ränta i och med att det är ett lån utan säkerhet. Men såklart så kan kostnaden variera mycket från en långivare till en annan. Många gånger kan du låna summor från 10 000 kronor till 350 000 kronor med en återbetalningstid från 1 år till 12 år.

Räntan är oftast rörlig och du kan välja mellan rak amortering, annuitetslån samt serieamortering. Du kan också alltid välja mellan att använda en långivare som använder sig av uc eller ej. Det finns nämligen flera olika företag som kan ge din blivande långivare den information som den behöver för att kunna avgöra hur kreditvärdig du är.

Det kan vara en fördel att använda ett låneföretag som arbetar utan UC då många kreditupplysningar hos dem kan se misstänksamt ut och därför ge en negativ bild som påverkar din kreditvärdighet negativt. Detta i sin tur påverkar dina möjligheter att få lån beviljat samt hur bra låneerbjudanden du kan få.

Med andra ord så kan blancolån komma till nytta i vilken situation som helst där du behöver lite extra pengar. Exempelvis i samband med bilköp, renoveringar eller utlandssemestrar. I dessa situationer finns det nämligen dem som föredrar att betala summan i mindre portioner istället för att vänta tills de har samlat ihop pengarna på kontot. För dem så känns det mer logiskt och bättre att ta ett lån.

En bra användning för lånet skulle kunna vara att samla övriga mindre lån som man har för att få en tydligare ekonomi och dra ner på extra kostnader som många små lån ofta innebär. För att hitta bra låneerbjudanden väljer många att använda gratis tjänster som jämför olika låneföretag åt dig.

Du behöver bara välja vilket erbjudande som passar dig bäst. Andra använder sig av jämförelsesajter som istället radar upp de olika företagen och den viktigaste informationen om dem så att du sedan kan göra en grundligare undersökning och på så sätt göra ett informerat val. Dra nytta av sådan information så att du kan hitta det bästa erbjudandet för just dig.

Relaterade Inlägg

  • Lån för betting

  • Bra att veta om casinolån

  • Vad du bör Tänka på När Du ska Ta Lån Online- Tips & Råd

  • Vad är ett Mobillån? SMS Lån Komplett Guide

  • Allt du Behöver Veta om Kreditkort – Komplett Guide