money 2696235 1280

Vad du bör Tänka på När Du ska Ta Lån Online- Tips & Råd

Drömmer du om en ny bil? Eller kanske du behöver lite extra pengar till ditt bröllop eller planerar du att bilda familj? Ett privatlån online kan vara den exakta ekonomiska lösningen du behöver för att uppfylla dina önskemål.

Att ta ett lån online kan vara ett stort beslut att ta, så vi har sammanställt en lista med de viktigaste sakerna att tänka på innan du ansöker.

Uppfyller jag kraven för att kvalificera mig för ett lån?

Det första du bör överväga är om du uppfyller minimikraven för att kvalificera dig för ett privatlån. De grundläggande kraven är följande, men notera att kraven kan variera beroende på långivare:

 • Du är 18 år eller äldre
 • Du har en vanlig inkomst
 • Du är permanent bosatt i Sverige och har ett svenskt medborgarskap

Vad ska lånet användas till?

Nästa steg är att fundera över vad du vill använda lånet till. Det finns många olika typer av lån på marknaden så det är viktigt att välja ett lån som passar din situation och vad du tänker använda det till. De vanligaste är:

Privatlån utan säkerhet

Ett privatlån utan säkerhet är ett lån som erbjuds utan någon säkerhet för en tillgång, som en bil eller ett hus. Denna typ av lån används ofta för resor, bröllop eller skuldsanering och även om det har en något högre ränta än ett lån med säkerhet, ger det dig friheten att låna pengar utan säkerhet.

Billån

Ett billån är ett utmärkt sätt att köpa en ny eller begagnad bil utan att behöva lägga lång tid på att bygga upp ditt sparande. Billån har ofta en lägre ränta än ett privatlån utan säkerhet eftersom bilen används som säkerhet, förutsatt att fordonet är under 7 år.

Vilka är räntorna?

En ränta är ett belopp som banken eller finansinstitutet ändrar utöver de utlånade pengarna.

När du ska ta ett lån vill du helst välja det lån som ger dig lägsta möjliga ränta. Detta kommer att hjälpa dig att fokusera på att betala av pengarna du lånat snarare än att bara beta av räntan som byggs upp. Naturligtvis påverkar typen av lån räntan. Generellt har lån med säkerhet, alltså att det backas av en tillgång, betydligt lägre ränta än ett lån utan säkerhet.

Vilka är avgifterna förknippade med ett privatlån?

Varje lån kommer att ha olika avgifter förknippade med det. Avgifter att hålla utkik efter inkluderar:

 • Uppläggningsavgift
 • Serviceavgift
 • Tidig avbetalning
 • Förtida återbetalning
 • Förseningsavgift
 • Försäkring
 • Ränta

Se till att du tar dig tid att överväga dessa avgifter när du bestämmer dig för typ och löptid för ditt lån för att undvika onödiga utgifter.

Vilken löptid har lånet?

Längden på ditt lån avgör dina återbetalningsbelopp och hur mycket ränta du slutar betala under lånets löptid. Ju längre lånet är, desto lägre blir dina månatliga amorteringar. De flesta privatlån kan sträcka sig från 1 till 7 år.

Hur tänker du betala av det?

Detta verkar vara en självklar punkt men det är viktigt att planera hur du tänker betala tillbaka skulden. Kommer du att betala veckovis, varannan vecka eller månadsvis? Planerar du att betala av det tidigare än löptiden? Dessa nyckelfaktorer hjälper dig att välja rätt lån för att säkerställa att du slipper onödiga kostnader.

Genom att överväga dessa punkter kan du planera och utrusta dig med alla nödvändiga verktyg du behöver för att fatta rätt beslut för dina behov och kan vara säker på att du är på rätt väg för att uppnå dina ekonomiska drömmar.

Vad är ett onlinelån?

Ett onlinelån kan komma från antingen en långivare som endast är online eller onlineavdelningen hos en mer traditionell långivare. Ofta handlar det om privatlån utan säkerhet, men du kan få andra typer av lån på nätet också.

Som med mer traditionella långivare har varje onlinelåneföretag sina egna minimikrav för behörighet och kredit. Du kan generellt kontrollera om du är förkvalificerade för ett lån med en mjuk kreditupplysning som inte påverkar din kreditvärdighet.

Du kan dock behöva gå med på en kreditupplysning, som kan påverka din kreditvärdighet i vissa fall, för att slutföra en ansökan. Du måste också ladda upp verifieringsdokument, till exempel en kopia av ett myndighetsutfärdat ID (men numera används Mobilt Bank-Id) för att styrka din identitet och i vissa fall löneutdrag eller skattedeklarationer för att bevisa din inkomst. Om du tackar ja till ett låneerbjudande kan du få pengarna insatta direkt på ditt bankkonto.

Vad är skillnaden mellan ett onlinelån och ett traditionellt lån?

Idag erbjuder många traditionella långivare även lån och låneservice online. Men det finns fortfarande några distinktioner som kan göra onlinelångivare mer (eller mindre) attraktiva baserat på dina preferenser.

Ingen personlig kontakt: Den mest uppenbara skillnaden är att det inte finns något sätt att interagera med en kundtjänstrepresentant eller bankman personligen när du arbetar med en långivare som endast är online. Om du har frågor eller funderingar måste du svara på dessa online eller via telefon. Detta kan vara bra eller dåligt beroende på vad du föredrar när du hanterar ekonomi online och om du bor nära ett bankkontor.

Snabba ansökningar: Långivare som endast är online kan fokusera sina resurser på att skapa enkla och automatiserade system som kan hjälpa till att effektivisera ansöknings- och granskningsprocessen. Och långivaren kanske kan använda ett program för att snabbt verifiera allt utan att behöva involvera en person.

Riktade lån: Många onlinelångivare erbjuder bara en eller två låneprodukter, och de skapar dessa med en specifik typ av låntagare i åtanke. Du kanske kan hitta en onlinelångivare som är specialiserad på personer som har dålig kreditvärdidghet och en annan som specialiserar sig på lån till personer med utmärkt kredit.

Potentiella besparingar: Eftersom långivare som endast är online inte behöver bygga, underhålla eller bemanna filialer, kan de kanske erbjuda lägre räntor på sina lån. Detta är dock inte allmänt sant, och du bör kontrollera priser från både online och traditionella långivare innan du ansöker.

Mindre korsförsäljning: En anledning till att traditionella långivare kan erbjuda lån med låga räntor är att de kan tjäna pengar genom att sälja andra produkter eller tjänster till dig senare, till exempel ett bankkonto eller ett billån. När du arbetar med en långivare som endast är online behöver du kanske inte hantera så många erbjudanden för att registrera dig för andra produkter.

Oavsett om du vill arbeta med en långivare som endast är online eller en traditionell långivare kan du titta upp deras minimikrav, låneerbjudanden, ränteintervall och potentiella återbetalningsvillkor för att avgöra vilka långivare som kan passa bra.

Relaterade Inlägg

 • Lån för betting

 • Bra att veta om casinolån

 • Vad är ett Mobillån? SMS Lån Komplett Guide

 • Vad är Privatlån? Allt du Behöver Veta!

 • Vad Betyder Räntefritt? Allt du Behöver Veta om Räntefria Lån