Att ha råd med en bra, fräsch och pålitlig första bil helt kontant är långt ifrån vanligt. De flesta får nöja sig med något som precis klarar besiktningen och som är minst 20 år gammal. Såklart så finns det alltid undantag. Och så finns det även dem som väljer att inte köpa bil förrän de har pengarna för att köpa den bilen som de verkligen vill ha.
Detta är däremot inte de enda alternativen. De flesta som köper en ny, fin bil gör det med hjälp av ett billån. Få av oss kan nämligen gå till en bilhandlare och plocka ut en bil och betala den till fullo. Med andra ord så är ett billån lite av en förutsättning för att kunna köpa en något nyare bil, eller drömbilen. Vad ska man då tänka på när man ska ta ett billån? Vi ska i denna artikel titta på hur man kan hitta det billigaste billånet som passar ens egen situation.
Allt du behöver veta om billån
Det finns många saker som kan påverka vilken typ av finansiering som man bör välja. Exempelvis hur stor kontantinsats som man kan gå in med. Med andra ord summan på ditt sparkonto och hur mycket du kan avvara av den för ditt bilköp. Andra saker som påverkar är vilken årsmodell som bilen du är intresserad av är, och om du kommer att köpa den privat eller hos en bilhandlare.
Ett billån kan se mycket annorlunda ut beroende på din ekonomiska situation. Den bestämmer nämligen både hur stort lån du kan få samt vilken ränta du kommer behöva betala på lånet. Såklart så är det bästa att köpa bilen kontant om man har den möjligheten. Däremot så är det få som kan spara ihop till den bilen de känner sig bekväm med att äga. Det kan nämligen ta många år och de flesta behöver bilen ganska omgående.
12 viktiga punkter att gå igenom innan du lånar pengar till bilköpet
1. Använd bilen som säkerhet i samband med privatlån utan kontantinsats
Har du varit duktigt och sparat undan pengar så att du har pengar att lägga som kontantinsats så har du flera alternativ att välja mellan. Om du önskar ta ett billån direkt hos bilhandlaren eller banken så behöver man nämligen kunna betala 20 procent av bilpriset på en gång.
Har du inte några pengar att använda som kontantinsats så är det istället ett vanligt privatlån som gäller. Dessa kallas även blancolån. På detta sättet kan du låna hela köpesumman. Det finns däremot en ganska stor nackdel med detta, vilket är att räntan oftast är högre för dessa lån. Har du möjlighet att spara ihop till kontantinsatsen så att du kan ta ett billån med lägre ränta så kan det vara en bra idé.
2. Förhandla räntan genom att jämföra billån
Precis som när det kommer till det mesta så kan man även förhandla om räntan. Med andra ord, nöj dig inte med första bästa erbjudandet som du får. Banken har oftast möjlighet att sänka priset på lånet om du försöker pruta på kostnaden. Kolla gärna runt och se vad andra långivare är beredd att ge dig för ett pris. Kolla i slutändan vad din vanliga bank kan erbjuda dig då de oftast kan gå under andra bankers pris för att behålla dig som kund. Kommer du att köpa en bil av en bilfirma så är det bra att kolla vad de har för finansiering att erbjuda dig. Ibland har de till och med kampanjer som kan vara ditt bästa alternativ.
Genom att jämföra lån så har du största chansen att hitta det billigaste billånet. Du kan tjäna tusenlappar på detta och vem vill inte det? Det finns roligare saker att göra för pengarna än att betala ränta. Som exempel om du lånar en summa på 200 000 kronor som du ska betala av på åtta år så betyder ett 2 procent billigare lån att du sparar tiotusentals kronor i ränta.
3. Att det har den lägsta räntan gör det inte nödvändigtvis till det bästa lånet
Nominell ränta, effektiv ränta, vad är skillnaden egentligen? Den nominella räntan är den ränta som du erbjuds medans den effektiva räntan är vad lånet faktiskt kostar. Med andra ord så är det den effektiva räntan som du bör fråga efter då det är med denna som du räknar ut kostnaden för lånet. Tänk också på att räkna med aviavgifter och uppläggningskostnader när du räknar på lånet då det kan göra en stor skillnad. Är avgifterna för höga så kan lånet bli mycket dyrare än du först tänkte dig.
4. Avdragsrätt på räntekostnaden
När du deklarerar så är det viktigt att komma igång avdragsrätten. 30 procent på räntekostnader upp till 100 000 kronor per år kan du dra av i deklarationen.
Detta är också bra att tänka på om du har svårt att välja mellan två lån med olika räntesatser. Varför? Jo, om lånet med lägst ränta har en hel del dyra avgifter medan du har alternativet att ta ett annat lån med högre ränta och mindre avgifter så kan det lånet löna sig. Avdragsrätten gäller nämligen endast ränta och inte några övriga avgifter som kopplas till lånet.
5. Räkna ordentligt på billånet
Det är inte bara vad du kommer att betala i månaden som spelar roll. Istället så är det den totala kostnaden för lånet som bestämmer hur dyrt lånet faktiskt kommer att bli. I och med detta så blir återbetalningstiden helt avgörande. Ju längre tid du tar på dig att betala tillbaka lånet desto dyrare blir lånet.
Tänk också på hur mycket bilen kommer att kosta i drift då detta också kommer att påverka din ekonomi. Tänk på att också ta med i beräkningen hur mycket du kommer att betala i skatt, besiktning och service och reparationer.
Gör en noggrann kalkyl eller med andra ord budget. Se hur mycket du kommer att ha att röra dig med i månaden. Bilägande är dyrare än de flesta tror på grund av alla kringkostnader. Det första alla tänker på är drivmedel, men du behöver också betala exempelvis försäkring och se till att däcken är i gott skick och inte behöver bytas ut. Därför måste dessa kostnader också räknas med i budgeten.
6. Undvik restskuld
Mardrömmen skulle ju vara om lånet blir högre än vad bilen skulle sälja för. Därför är det viktigt att ta med i beräkningen bilens värdeminskning när du väljer återbetalningstid. Har du gjort detta rätt så kommer bilen betala av lånet när du säljer den så att du inte måste fortsätta betala av billånet och inte ens äga en bil.
7. Ta i beräkning bilens ålder när du väljer återbetalningstid
Om ditt billån är ett sådant då bilen tjänar som säkerhet så finns det ofta en begränsning för hur gammal bilen får vara när du betalat klart lånet. Detta innebär att om du ska köpa en något äldre bil så kan återbetalningstiden blir ganska kort. Vissa banker tillåter inte att bilen är äldre än 15 år när du betalar tillbaka den sista kronan och hos andra så kan det vara ännu mindre som exempelvis 12 år.
8. Annuitetslån eller rak amortering?
Det är inte bara återbetalningstider och räntor som påverkar kostnaden för lånet. Det finns även sådant som annuitetsamortering och rak amortering. Detta har med om räntan kommer vara den samma under hela avbetalningstiden eller om den ska vara högre och sedan sjunka. Annuitet innebär att du har en fast kostnad medan, rak amortering innebär en högre kostnad i början som sedan sjunker med tiden. I regel så är en rak amortering billigare.
9. Fast eller rörlig ränta
Detta påverkar också din månadskostnad. Det vanligaste när det kommer till privat – och billån är rörlig ränta. Skulle du däremot bli erbjuden en fast ränta så kan det vara värt att tänka över. Detta gör nämligen att du har en fast månadskostnad vilket gör det enklare att planera dina månadskostnader och göra en trygg budget. Skulle du däremot vilja lösa lånet i förtid så kommer du vara tvungen att betala en ränteskillnadsersättning.
10. Billån och helförsäkringar
Beroende på din långivare så kan det vara ett krav att du helförsäkrar bilen. Det beror på att du har tagit lånet med bilen som säkerhet. Detta är extra viktigt att hålla koll på om din bil är något äldre och du kanske känner det som att bilen endast är värd en halvförsäkring.
11. Privat eller bilhandlare?
Detta kan avgöra helt vilket lån som du bör ta. Om du tänkt ta ditt billån hos banken eller ett lån via fackföreningen, även kallat medlemslån, så har de i regel som krav att bilen köps hos en auktoriserad bilhandlare.
12. Bilfinansiering och låneskydd
Det spelar nästan ingen roll var du tar ditt lån så finns det i regel låneskydd som du kan ha som en tilläggsförsäkring. Detta innebär att du få hjälp ifall du skulle bli arbetslös eller sjuk. Du får då dina lånekostnader betalda under denna perioden, såklart beror det på hur lång denna period blir. Har du alla dina lån samlade hos en och samma bank så kan det hända att de erbjuder dig ett gratis låneskydd.
Billån trots oordnad ekonomi eller betalningsanmärkning
Vill du dock få billån trots betalningsanmärkning så ger du dig ut på ett svårare uppdrag då det är svårt att köpa bil med dålig kredit. Då är det troligtvis dags att söka billån online för att öka sina valmöjligheter. Men det bästa man kan göra i en sådan situation är att vänta med att låna pengar till en bil till din bilkredit kan vara högre då du verkligen har råd med bil.
Du kan exempelvis samla alla sms lån på en plats så att du blir skuldfri snabbare. Medans du väntar på att öka din kredit så kan du spara ihop pengar till en kontantinsats. Tiden går fort och du kommer snart ha din bil och ditt billån. Kanske till och med ett billån på 200 000och en ny bil. Så se till att samla alla sms lån på en plats och få ordning på ekonomin så snabbt som möjligt. Tveka inte att ta hjälp om det behövs.
Sammanfattning av billån
Billån är nog troligtvis en av de vanligaste banklånen som finns, tillsammans huslån och andra lån som har med vardagslivet att göra. Att köpa bil utan lån är för de flesta något av en omöjlighet. Därför är det viktigt att kunna hitta ett billån med rimlig ränta.
Det är inte omöjligt men det har som vi sett i denna artikeln mycket med hur din ekonomiska situation redan ser ut. För att få det bästa billånet så behöver du ha en ordnad ekonomi och gärna en summa sparad som du kan använda som kontantinsats. Då kan du nämligen ta ditt billån hos en bank som i regel har lägre ränta.
Det är såklart ändå bra att se till att jämföra billån för att hitta ett billån med så låg ränta som möjligt. Det är såklart inte omöjligt att hitta ett bra billån även om du inte har sparade pengar, men billån utan kontantinsats är i regel detsamma som ett privatlån.
Detta innebär att du använder bilen som säkerhet. Det kan påverka hur hög räntan blir och hur lång avbetalningstid som de kan erbjuda dig. De kan också kräva att du måste ha bilen helförsäkrad. Tänk därför igenom om du skulle kunna vänta och samla ihop till en kontantinsats. På detta sättet kan du spara många tusenlappar.