coins 948603 1280

Bästa tips för att Hantera din Personliga Ekonomi

Vad är det bästa sättet att hantera pengar på?

För nästan alla av oss är hanteringen av vår privatekonomi definitivt en svår uppgift. Enkel tillgång till kredit, höga räntor samt brist på kunskap är komponenter som gör att många familjer i faktiskt lever med svåra skulder och långt utanför sina tillgångar.

Exakt vad är pengar?

För att kunna förstå pengar och dina utgiftsvanor måste du först se förbi dina personliga förutfattade meningar. För massor av människor är pengar, och jakten på pengar, betraktad som något negativt, kanske även hemskt för vissa. För andra är pengar en positiv kraft för det goda.

Sanningen är att pengar varken är gott eller ont – det är neutralt. Det är bara ett verktyg som åstadkommer exakt det VI begär av det! Med detta i åtanke, vad är det första du behöver göra när du presenteras för ett konstigt, nytt verktyg?

Du behöver lära dig att använda det på ett effektivt sätt…

Varför verkar det så svårt att ta itu med våra personliga ekonomier? Om vi inte visas hur man hanterar pengar vid en ung ålder, hur kan vi då lära oss? För de flesta av oss är det dop med eld och med nästan 40% av svenskar som lever från lön till lön, är det klart att många upplever problem med ekonomin.  Anledningen till att många män och kvinnor kämpar med att hantera sina pengar är faktiskt ganska enkel.

Vi förstår inte hur man gör!

De allra första åren i våra arbeten, när ekonomin är tajt, tror vi inte att vi tjänar tillräckligt för att kunna lägga något åt sidan eller kunna utveckla något, inte ens något som ser ut som en ”ekonomisk plan”. När våra löner ökar, förbrukar vi väldigt snabbt dessa extra pengar och frossar i vår nyfunna frihet, eller i värsta fall tar ett lån för att konsumera ännu mer.

Den grad av skuld som nästan alla av oss bär på är i direkt proportion till vårt resultat eftersom det är just där vår komfortnivå ligger – inte riktigt sådana skulder som håller dig vaken varje natt, men ändå precis tillräckligt för att kunna njuta av livet och din hobby till 100 % av din inkomst.

De flesta av oss går på lina – och om du inte ändrar din kurs kommer du att hitta dig själv med en liten, tunn pension och tvingas arbeta långt in i äldre dagar, eller leva ett liv som är under din nuvarande vision av en bekymmersfri pension.

Det bästa sättet att hantera pengar på | 5 tips för att hantera dina pengar och privatekonomi

Planera dina Mål

Ett mål utan en plan är egentligen bara en önskan: För att lyckas med nästan allt kommer du först att behöva ha en idé om två saker:

  • Var du ska – dina MÅL
  • Hur du kommer dit – din PLAN

Arbeta med din bästa vän eller partner (om du har en), gör en lista av alla dina kort-, mellan- och långsiktiga mål. Inkludera allt som troligen kommer att ha ett betydande finansiellt åtagande – pension, semester, lånevanor om du tex. behöver låna 250000 för en bil, stora inköp, bygga upp en nödsituationsbuffert, etc.

Så snart du har dessa, räkna ut tid och kostnad för varje mål. Om de verkar vara lätta att nå, arbeta sedan baklänges och räkna ut exakt hur mycket du har att lägga åt sidan en gång per år, månad och, om det behövs, varje vecka. Dessa siffror kommer att utgöra grunden för ditt regelbundna bidrag till att nå dessa mål.

Se till att du har mer pengar som kommer in än som går ut.

Din inkomst efter skatt SKA vara större än alla dina kostnader. Om det inte är det, har du egentligen bara två val – antingen sänk dina kostnader eller öka din inkomst.

De flesta av oss tror att det inte finns något sätt som vi kan minska våra kostnader på. Genom att hantera ditt pengaflöde korrekt, bör visa ställen där pengar är försvinner och där du kan minimera utgifterna. Detta kan kräva en tillfällig förändring i ditt sätt att leva men om du arbetar mot tydliga mål (som i steg 1), kommer detta att vara ett litet pris att betala och du kommer förmodligen att tjäna en hel del på det längre fram.

Använd KONTANTER för mindre utgifter

Det är något med att titta på din sista slant och inse att det fortfarande är 4 dagar tills du får lön igen! Det kan verkligen få dig att omvärdera om du verkligen behöver ha en cappucino, eller om en vanlig kaffe kommer att göra susen.

Att ha en strikt summa pengar att spendera på mindre inköp varje vecka, och använda kontanter till de inköpen, kommer leda till att du kommer en bra bit på vägen mot att uppfylla dina långsiktiga mål. Det är också mycket lättare att hålla koll och att ta ansvar.

Utveckla en nödsituationbuffert

Det finns ett gammalt talesätt som går ”bara två saker som garanteras i livet är döden och skatter”. Jag skulle vilja ta med en tredje garanti till detta; om du äger en bostad och har ett fordon, är det mycket troligt att du kommer, vid något tillfälle under de närmaste 6 till 8 månaderna, uppleva en oförutsedd ”nödsituation” som kommer innebära antingen självrisk eller att du behöver låna 250000 eller runt det beloppet för en ny bil.

Bygg upp en nödsituationsbuffert som motsvarar 3-6 månader av din inkomst och du bör ha förmågan att hantera alla dessa oförutsedda händelserna utan spänning och ångest som vanligtvis uppstår. När man tänker på det, om du erkänner att det kommer att hända regelbundet och du är ekonomiskt förberedd för det, kan du verkligen se det som en nödsituation, eller är det helt enkelt ytterligare en kostnad för att leva?

I alla fall, ha alltid i åtanke; Rom byggdes inte på en dag! Inte heller kommer din framtid att byggas på en månad eller ens ett år… och omvandlingen av din personliga ekonomi – och möjligheter till en rik framtid – kommer definitivt vara väl värt att offra för!

Relaterade Inlägg