boy 1846236 1280

Billiga Sommaraktiviteter för Barn [Aktiviteter för Barn med en Budget]

När det är dags för sommarlov håller många föräldrar i sig. Speciellt om barnen är lediga hela sommaren och inte går på fritids eller förskolan. Som förälder slutar det ofta med att man försöker hitta på praktiska och roliga aktiviteter som barnen kan sysselsätta sig med när ledigheten är här, och som samtidigt inte ruinerar ekonomin.

För att undvika att barnen bara går omkring och suckar och stönar över hur tråkigt dom har det under regniga dagar, kommer här en lista med roliga och kostnadsfria (eller väldigt billiga) aktiviteter som de kan ägna sig åt.

Några av aktiviteterna på listan är så smarta att du kommer att känna dig som världens bästa förälder, trots att det inte kostar så mycket.

Som vuxen är det enkelt att hitta på kostnadsfria aktiviteter att göra under semestern, speciellt om man bor i hus. Då är det alltid något som ska målas, klippas, rensas och fixas. För barn blir detta ofta långtråkigt, och då är det praktiskt att dra fram denna fiffiga lilla lista. För vem vill lägga pengar på att gå till glasskiosken varje dag, eller köpa dyra biljetter till diverse nöjen?

Spara istället pengarna till den gemensamma semesterkassan, och res någonstans tillsammans när alla har ledigt samtidigt.

För att få tillgång till aktivitetslistan finns också några regler som bör följas, för att underlätta för alla inblandade.

 • Aktiviteterna är något man ska kunna göra själv med lite eller ingen hjälp ifrån föräldrar
 • Kolla på listan varje gång du känner att du börjar få tråkigt, istället för att börja gnälla om att du har tråkigt
 • Välj olika aktiviteter ifrån listan varje gång, istället för att välja samma aktivitet om och om igen
 • Gör hushållsarbetet först, sen är det okej att ha kul
 • Man får inte spendera obegränsad tid framför TVn, datorn eller iPaden bara för att man är ledig
 • Gör minst två utomhusaktiviteter om dagen (om man bor i lägenhet kan det minskas eller ökas, beroende på hur föräldrarnas scheman ser ut)
 • Skriv ner aktiviteterna du gjort

Billiga aktivitetslistan för barn:

Här är listan på mängder av kostnadsfria aktiviteter barnen kan ägna sig åt utan att spräcka semesterbudgeten:

 1. Läs en bok
 2. Cykla (om ni har en säker cykelbana, annars får en förälder följa med)
 3. Hushållssysslor: diska, dammsug, kasta sopor
 4. Hitta på en saga
 5. Pyssla. Se till att alltid ha en lättillgänglig låda med roliga pysselsaker
 6. Lära sig om något nytt. Man kan bläddra i uppslagsböcker för att hitta ett roligt ämne, sedan följa upp med google sökningar och youtube
 7. Spela spel på datorn. Se till att du alltid vet vilken typ utav spel de spelar, och begränsa skärmanvändandet
 8. Träna på matematik
 9. Möjlighetslistan

Möjlighetslistan

Bara för att barnen har sommarlov betyder det inte att dom kan strunta i sina “jobb”, alltså bädda sängen, plocka ur diskmaskinen, städa sitt rum etc. Om barnen inte får veckopeng eller någon annan belöning för utfört arbete, kan man istället etablera en hemma-bank.

Genom att ha en låtsasbank hemma kan barnen lära sig om ekonomi och finansiell planering. Och sommarlovet, när barnen har mycket tid över, är ett perfekt tillfälle att lära dom om arbete och hur man kan tjäna pengar. Möjlighetslistan är helt enkelt en lista som gör det möjligt för barnen att tjäna pengar i hemmet.

Gör en lista med olika jobb som barnet kan utföra i hemmet för att tjäna pengar. De väljer sedan en aktivitet, och du som förälder är ansvarig för att visa hur det utförs korrekt. Sedan kan barnet göra arbetet, t ex måla friggeboden, rensa trädgårdslandet, skura badrummet. Varje jobb är sedan värderat till en viss summa, t ex 10 kronor för badrummet och 50 kronor för friggeboden. Värdera arbetet i svårighetsgrad och hur tidskrävande det är att genomföra.

Löning sker sedan en gång i veckan, i kontanter, och här kommer hemma-banken in i bilden.

Många av oss lärde oss aldrig om personligt finansiellt ansvar i skolan, eller hemma, som barn. Det är viktigt att våra barn får lära sig och förstår vikten av att tjäna pengar, arbete, sparande och spenderande. Vi vill ju inte att våra barn ska växa upp utan en känsla för pengar och ekonomiskt ansvar.

Det är vanligt att barn har ett sparkonto, där pengar från födelsedagar och andra gåvor sätts in. Och genom att ha en hemmabank kan barnet också träna på att ha ett “lönekonto”, där de kan ta ut pengar, sätta in lönen, och välja om de vill föra över pengarna till sparkontot eller ej.

En hemmabank behöver inte vara avancerat. Gör en tabell i excel eller numbers om du har en Mac, och skriv in en debet/kredit tabell där ni tillsammans redogör för barnets insättningar och uttag. Sedan tar ni som föräldrar hand om kontanterna, tills det att barnet väljer att göra ett uttag.

En bra idé är att i början av sommaren planera ett mål för barnets arbete och sparande. Till exempel en ny leksak, eller en inträdesbiljett till en nöjespark. Sedan kan ni hjälpas åt att peppa och stötta barnet i arbetet och sparandet.

Andra gratisaktiviteter

Förutom att göra en lista med aktiviteter som kan göras i hemmet, och en möjlighetslista, så finns det mängder utav kostnadsfria aktiviteter barnen kan ägna sig åt på sommarlovet. Här är de allra härligaste:

 • Sola och bada när vädret tillåter
 • Spela fotboll med vänner
 • Fiska krabbor (om du har krabbor nära dig)
 • Klättra i träd
 • Campa ute i naturen eller i någons trädgård
 • Grilla korv och marshmallows
 • Utforska skogen, plocka bär och svamp

Många minns sina sommarlov som barn inte för alla pengar man spenderade, utan för frihetskänslan man hade i de långa, varma, härliga dagarna. Låt barnen njuta av ledigheten, uppmuntra till kreativitet och lek, och stressa inte.

Relaterade Inlägg