man 76196 1280

Tonåringar och Ekonomi – Hur du Lär ditt Barn om Ekonomi

Tänk på dina ungdomar som individer i konstant utbildning. Det är ditt jobb att lära din tonåring vad han eller hon behöver veta och du skickar honom till en gymnasieskola, en handelsskola eller till och med till deras egna första hem för studier.

Du behöver inte vara ekonomiprofessor för att lära din tonåring hur man sparar pengar. Du kan visa det för dig själv redan från början. Barn lär sig mycket och vi är de bästa förebilderna.

Tjäna pengar

Om du tänker lite som jag så är du förmodligen redan ivrig på den dag ditt barn är tillräckligt gammalt för att hjälpa till i huset. De små hjälper inte till att diska, sopa golv eller ta ut sopor. Men nu när du har en tonåring i huset fortsätter du förmodligen med de stora sysslorna som att klippa gräsmattan eller handla mat.

Istället för att bara ge dem fickpengar bara för att andas kanske du vill överväga att ge dem en ”lön”. Detta låter dem se förhållandet mellan hårt arbete och intjänade pengar. Om de gör sitt jobb får de en lön. Och om de inte gör det kommer de att inse att de inte tjänar någonting.

Är din tonåring gammal nog för ett riktigt jobb? Om barnet arbetar för någon annan, tjänar en lön och ser staten plocka en del av sina surt förvärvade pengar, då kan du snabbt lära din tonåring om pengar. Förhoppningsvis får dem en lärdom av detta.

Deras första bankkonto

Precis som att tappa en tand eller lära sig att köra, är det en övergångsrit att öppna din tonårings första bankkonto, fira det. Vid det här laget har de säkert tjänat lite pengar och allt hamnar i spargrisen de fick till sin första födelsedag, det kanske spricker i sömmarna och det skrämmer dig att spargrisen inte betalar ränta.

Du vet vad det betyder – det är dags för en riktigt bankkonto! Du vill förmodligen inte koppla det till ditt eget så att de inte övertrasserar vårt konto. Men du kommer att vilja vara kontoundertecknaren så att du kan se deras utgiftsbeteende. Kom ihåg att detta är ett utmärkt tillfälle att lära dem hur de ska balansera sina konton, hålla reda på sina utgifter och lära sig att spara. Kanske finns det andra alternativ för ett ungdomskonto här…

Spara och spendera

Unga människor som sparar pengar. Om du vill att din tonåring ska växa till en självständig, ansvarsfull person, måste du visa dem hur. Det börjar med att inte ge dem pengar för varje lustanfall och impuls de får. Det är också viktigt att lära dem hur man spenderar pengar. Bara för att de har pengar betyder det inte att de ska spendera dem.

Lär dem att ha långsiktiga sparmål. I den åldern är det nog allt de kan prata om att köpa en bil eller kanske en för dyr SLR-kamera. Om de vill ha något måste de betala för det. Arbeta med dem för att skapa en plan för sina pengar: vad de behöver för att köpa en bil, till exempel, och vad de behöver spara. Att tidigt utforska målsättningen kommer att hjälpa dem att utveckla tålamod och vision, två saker de kommer att behöva i livet.

Hur man lär tonåringar att budgetera

Nu himlar alla ungdomar med ögonen. Vad sägs om en familjebudgetdag? Hela familjen samlas och deltar i alla utgifter, de ser hur mycket man kan spendera och så kan de också planera och komma till tals. Sedan ser de att man inte kan gå till ett nöjesfält varje vecka eller äta ute på en restaurang varje dag.

Här är de goda nyheterna: Det behöver inte vara komplicerat. Låt din tonåring skapa en nollbaserad budget. Visa dem hur man listar alla sina utgifter och sätter undan pengar att spara och spendera. När du har tilldelat varje krona en plats och din budget är noll, är du klar!

Nyckeln här är upprepning. Gör det här till en familjetradition och sätt dig ner med din tonåring för att visa dem hur de ska budgetera för några månader fram. När de väl fått kläm på det själva kommer din kontroll inte att vara lika tidskrävande. Och inte nog med det, jag tror att vi kommer att bli förvånade över hur bra de gör det.

Saker unga slösar pengar på

Även om musiksmak och modetrender har förändrats under åren har ungdomars konsumtionsvanor inte förändrats. Precis som vi fortsätter de att slösa bort sina pengar på det som låter bra för tillfället – som snabbmat, konserter, bio, och andra prylar. Låt oss vara realistiska, vi var alla unga, hade inga pengar och när vi väl hade dem användes de ofta.

Även om det är helt okej för unga människor att ha kul med sina pengar är tonåringar gamla nog att inte spendera varenda krona på ”grejer” längre. Så vad spenderar de sina pengar på?

10 vanliga typer av utgifter för ungdomar


Snabbmat och fint kaffe

Inte förvånande här: De flesta tonåringar äter . . . konstant. Faktum är att mat är det första unga människor lägger sina pengar på. De reagerar inte när de beställer 60kr för en kolamacchiato, 150kr för en kycklingmacka eller betalar 35kr för chips från automaten på tågstationen.

Trendiga kläder, skor och kosmetika

Även om det är normalt för unga människor att vara stolta över sin stil, låt oss påminna dem om att dessa supercoola outfits kommer att gå ur mode snabbt (om de inte faller isär innan).

Smartphones och appar

Vad skulle livet vara utan sms, Instagram, TikTok och (Facebook)? Dyra smartphones är en statussymbol nuförtiden. Precis som de coola apparna som följer med. Förra årets modell ringer lika bra som årets – för mycket mindre, men förklara det för en tonåring.

Utflykter/ Semester

Hur mycket ska man bidra med som förälder när ditt barn ska resa? Fickpengar? Uppmuntra din tonåring att använda sin semester till att jobba några extra timmar och spara ihop till en mer bestående upplevelse. Du behöver inte finansiera allt.

Bilar och tillbehör

Din tonåring som precis tagit körkort behöver inte en helt ny bil. Så om du inte planerar att ge bort din Tesla måste de spara ihop och leta efter ett pålitligt märke och modell i deras prisklass. Med de överblivna pengarna kan de uppgradera sin bil. Eller så sparar de ihop till en cykel eller moped.

Videospel och konsoler

Det verkar som att det kommer nya spelkonsoler varje gång du vänder på huvudet, nu PS5 eller den gamla Xbox. Och tonåringar behöver de senaste versionerna för att kunna konkurrera med alla sina vänner. Låt oss inte glömma alla fantastiska spel de också betalar för – för 600kr  vardera!

Konsertbiljetter

Unga identifierar sig med musik. Det är bara naturligt att de vill se sina favoritband live. Men konsertbiljetter kan snabbt bli dyrt.

Så uppmuntra ditt barn att välja några prioriterade spelningar och inte spränga hela deras budget.

Bio

Vad har hänt med att bara hänga och umgåas? Nu är det ett biobesök på 300kr (3D, specialstolar, popcorn, drink) följt av en middag på 300kr, sedan 100kr euro för frozen yoghurt med extravagant topping. Och det inkluderar inte resepengarna för att ta sig det. Multiplicera det med några helger i månaden och du inser att det snabbt blir dyrt.

Onlineköp

Tack vare Amazon och iTunes känner unga människor knappast en värld utan ”ett-klickköp”. Det är okej att beställa saker på nätet – ibland är det ännu billigare – men nackdelen är att barnen inte känner smärtan av att använda kontanter. Låt inte dras shopping online att bli vana.

Fester och alkohol

Låt oss vara ärliga. Vi har alla varit unga någon gång. Att festa är en del av det unga livet. Och entréavgifterna till dessa barer är riktigt dyra och drinkarna ännu mer. Du kan få en låda öl i snabbköpet runt hörnet. Skål.

Tonåren är god praxis för de kommande vuxna åren. Uppmuntra dina barn att ta ansvar för budgeten medan de fortfarande har lite utrymme och tid på sig, du lär dig av misstag.

Pengahantering för tonåringar

När du lär ungdomar om pengar visar du dem också hur de hanterar din familjs ekonomi på en daglig basis.

En av de bästa sakerna du kan göra är att hjälpa dem att förbereda sig för sin framtid. Vill dem ha en egen lägenhet? Vill dem åga iväg på en resa? Hjälp dem att tänka på dessa saker tidigt med småsteg.

De här stegen hjälper dig att förbereda dig för nödsituationer, spara till resor och till och med få en investeringsfördel.

Relaterade Inlägg