Hur multikontomodellen kan göra ditt liv enklare

Hur multikontomodellen kan göra ditt liv enklare

Jag är alltid intresserad av hur andra hanterar sitt personliga kassaflöde, jag snokar på andra bloggar och läser sällan ordet Modell för flera konton varför?

Här vill jag berätta något om multikontomodellen och hur jag själv hanterar den. I slutändan spelar det mindre roll vilka konton dina pengar går in på än vart de går, men på senare tid har jag märkt att att använda flera bankkonton faktiskt gör det lättare att hålla sig till en budget.

Multikontomodellen som ett perfekt budgetplaneringsverktyg

Jag har två bankkonton . Två checkkonton, två sparkonton och två kreditkort. Nu när jag skriver det känns det som att det är för mycket, men i själva verket är det helt okej och jag känner mig väldigt bekväm med den. Det finns definitivt människor som har fler konton och därmed har bättre kontroll över sin budget.

Det är inte så att jag behöver sex konton för att behålla alla mina pengar. Istället tycker jag att dela upp mina pengar gör det lättare att hålla koll på saker och ting och gör det därför lättare att hålla budgeten.

Lönen kommer rakt igenom varje månad mitt gratis checkkonto på min bank. Två dagar senare överförs förinställda belopp elektroniskt från mitt kostnadsfria checkkonto till mina två sparkonton, sekundära checkkonton och kreditkort. Rubeln rullar prydligt här. Tack vare multikontomodellen kan du nu tydligt se hur långsamt budgeteringen startar automatiskt.

Det första kontot där lönen som kommer in används även för alla räkningar, dvs hyra, telefon och internet, d.v.s fasta kostnader. Detta konto är startkontot för alla budgetberäkningar. Alla pengar för sociala ändamål hamnar på det andra kontot, som är mitt fritidskonto så att säga, allt som jag behöver för inköp hamnar där, den gamla goda trasiga tvättmaskinen, semester, ny 90 tums LED Smart TV med integrerad ölautomat och vinpress men också för mitt lilla företag.

Mina två sparkonton är korta för kortsiktiga och långsiktiga investeringar. Jag använder mitt korttidskonto för spontana investeringar, vare sig det är aktier, P2P, krypto, fastigheter. Varje månad har jag en sparränta som jag kan fördela över dessa tillgångar hur jag vill. Det andra sparkontot är den gamla goda högkanten. Det är där jag parkerar mina pengar för dåliga tider, det är också kontot med sämst avkastning.

Kreditkort i multikontomodellen

Alla kommer förmodligen inte att rekommendera ett kreditkort i multikontomodellen. Jag använder det första kreditkortet, som också är laddat med pengar, för fritid. Det är vad jag kallar mitt roliga konto, det är pengarna som slängs för att ha spontana upplevelser med vänner eller för att dricka bort. Men varför använder jag ett kreditkort för detta? Jag gillar tanken att även om jag har bränt min budget så är jag fortfarande ”flytande” på krediten. Det har bara hänt en gång hittills att jag har överskridit min budget. Men jag vill inte begränsa mig heller, åtminstone inte för mycket.

Och det andra kreditkortet, som är en debet kort, är endast för mat Ja, jag delar det här kortet med min flickvän. Så vi har en fast budget för mat och dryck.

Det här är min multikontomodell, det är så jag använder den och jag mår bra av den. Men det finns definitivt fler varianter och alternativ att bära dem. Till exempel kan jag fortfarande använda ett konto via Trade Republic. För att köpa aktier eller ETF:er från Trade Republic måste du föra över pengarna till ett Trade Republic-konto, men det är fortfarande för komplicerat för mig. Jag föredrar att använda mitt investeringskonto spontant.

Hur skulle du ställa in flera sparkonton?

Konsumenter som vill fylla på sina besparingar och ha mer än ett konto bör prova att öppna dem hos samma bank eller kreditförening för enkelhetens skull, jag vet att många banker inte stöder detta.

Öppna bara ett andra konto om det är gratis och du har andra fördelar än till exempel ditt första konto. Detta kan vara högre/lägre räntor eller bonusar.

En strategi är att märka dina olika sparkonton för att hålla isär målen för dem. Detta beteendetrick hjälper dig att undvika att använda besparingarna för nödsituationer och istället sätta pengarna på ett konto som är öronmärkt för en hem- eller bilhandpenning, eller för ett stort köp som en stor apparat.

Du kan ställa in automatiska överföringar från ditt checkkonto till de sparkonton som ställts in för att finansiera dina mål, till exempel Vacation Fund eller Vacation Fund.

Vad du gör med flera konton modell bör övervägas

Om du öppnar mer än ett sparkonto, läs det finstilta för att ta reda på om det tillkommer några avgifter om ditt saldo faller under ett visst belopp. Det finns konton som vill ha ett visst antal transaktioner per år. Allt detta kan kosta dig en hel del avgifter och, viktigast av allt, nerver.

Det finns två huvudfaktorer för alla kunniga investerare att Tänk på när du öppnar flera bankkonton potentiella kunder:

Öka din förmögenhet genom att öka ditt sparande till en måttlig ränta

För att ha likvida medel tillgängliga, om du behöver dem.

Slutsats om multikontomodellen

Tyskarna sparar mer än de senaste decennierna och de som sparar mer behöver en bra överblick.

Att öppna flera bankkonton är e en stor fördel eftersom det i slutändan ger dig mer frihet genom att utöka de ekonomiska möjligheter du kan få. Så länge du kan hantera kontona är det inga problem att öppna så många konton som bäst passar dina behov.

Som en absolut At som minimum rekommenderar jag minst två konton, ett att använda och ett att spara. Dela din månadsinkomst eller lön i två. Sätt in det belopp du normalt spenderar varje månad på checkkontot och sätt in de extra pengarna på ditt sparkonto.

Med denna strategi kan du kan få mest nytta av en multikontomodell. Det ger dig mer likviditet och tillgång till pengar samtidigt som det hjälper dig att bygga upp din förmögenhet.

Liten resa hur man sparar

En enkel budget är ett enkelt sätt att budgetera som hjälper dig att spara pengar, bli skuldfri, få dina räkningar i tid betala och ändå ge dig friheten att spendera pengar på saker som är viktiga för dig – inom rimliga gränser förstås.

Det sorgliga är, att många människor känner att budgeten lider, som en sjukdom. För dem betyder en budget inget nöje, bröd, kålrot och vatten till varje måltid, och skräddarsydda tvångströjor istället för Gucci och Prada.

Vad de inte inser är att en utgiftsplan/budgetplan är det snabbaste sättet att komma dit du vill, från enkel kontroll över dina pengar till skuldlättnader eller till och med ekonomisk frihet.

Relaterade Inlägg