money 2724235 1280

Vad är ett Bolån? Allt du Behöver Veta

Vill du äga ett hus i Sverige idag, då behöver du antagligen ansöka om ett bolån. Det finns väldigt få fall där du själv kan spara ihop pengarna och därefter köpa dig huset, dock kommer du alltid behöva ha en viss kontantinsats när du ansöker om ett bolån, men det tar vi senare i den här artikeln.

Här kan du läsa allt om bolån, vad det är, hur det fungerar, hur du ansöker om ett bolån, vad för olika typer av bolån som det finns, om det är något du behöver tänka på innan du ansöker om ett bolån och även nackdelar och fördelar med just bolån. Har man tidigare haft problem med ekonomin, så kan det vara så att du vill ansöka om ett bolån med betalningsanmärkning.

Idag finns det en rad olika sajter som erbjuder låneansökningar från personer med betalningsanmärkningar, dock brukar dessa innefatta högre räntor och andra kostnader, så håll utkik på det.

Vad är ett bolån?

Ett bolån är ett lån som du ansöker om när du vill köpa en villa eller en bostadsrätt. Du kan också använda ett bolån till att renovera trädgården eller om du vill lägga till något på din mark. Lånet kommer således vara som en säkerhet för att du köper marken, huset eller bostadsrätten.

Du kan ansöka om ett vanligt bolån men du kan också ansöka om ett blancolån, om det är så att det är i syfte för att köpa ett boende. Ett bolån är alltså precis som ett privatlån, förutom att pengarna då behöver gå till ett nytt hus, villa, boende, tomt, bostadsrätt eller liknande ställen som du kommer bo på.

När du ansöker så kommer du själv få ange vilken summa du vill låna, sen kommer banken eller långivaren gå igenom din ansökan och dina uppgifter, så att de kan dra en slutsats på om du kommer ha möjlighet att betala tillbaka pengarna till dem sen. De kikar på en rad olika saker innan de bestämmer sig för att godkänna eller avslå din ansökan.

Angående summan som du får låna så varierar den från fall till fall. Ytterligare information om detta kan du läsa i respektive långivare. Det brukar dock handla om vad för slags anställning man har, hur mycket pengar man tjänar per år, hur gammal man är, om man har en betalningsanmärkning eller liknande.

Det kan vara så att du ansöker om en summa, men sen blir inte hela summan godkänd utan bara en viss del. Ibland kan det vara så att din ansökan blir nekad helt och hållet. Allt beror lite på vilken långivare du går till och vad de har för krav för dig som ansöker.

Hur ansöker man om ett bolån?

Innan du bestämmer dig för att teckna ett bolån behöver du bestämma dig om du ska ansöka om bolån från banker eller om du ska gå till en annan långivare. Det sköna med banker är att man kan känna sig trygg i att företaget förmodligen stå stabilt en längre tid, dock så brukar de också ha lite dyrare villkor och kostnader jämfört med andra konkurrenter.

När du ansöker om ett bolån så kan du gå direkt till långivarens kontor, eller direkt till bankens kontor. Där kan du boka en tid med en bankman så att ni sedan kan diskutera lånet. Du kan också ansöka om bolån via internet idag, allt du behöver är en dator, mobil eller surfplatta. Det finns en rad olika långivare där ute som erbjuder bolån, så se till att du hittar ett företag som har bra och goda villkor.

Innan du bestämmer dig för att teckna ett kontrakt med långivaren, se till att läsa igenom avtalet ordentligt så att du vet exakt vad som krävs av dig som kund. Där kommer du dessutom kunna se vad för räntekostnader, amorteringskostnader och andra avgifter kommer kosta dig per månad. Det brukar vara så att långivaren och du tillsammans kommer på en betalningsplan, så att du betalar tillbaka en del av lånet i etapper under månader eller år. Allt beror på hur stor summa du ska ansöka om och hur din ekonomi ser ut.

real estate 6688945 1280

Hur fungerar bolån?

När du vill köpa ett boende så kan du låna pengarna för att har råd med allt. Dock behöver du alltid lägga en 15% kontantinsats på kostnaden, vilket betyder att du kan låna 85% av kostnaden via ett bolån. När du ansöker om ett bolån så kommer du kontakta en långivare, som kommer neka eller bevilja din ansökan.

Idag så skiljer sig de bolåneräntor som finns i lånen, beroende på vilken långivare som du går till. Det är alltså en hård och stor konkurrens mellan varje långivare, då de flesta människor vill välja det lån som har lägst snittränta bolån.

Ju mindre man behöver betala extra för lånet, desto bättre. Bästa bolån är helt enkelt lån som har så lite extra kostnader som möjligt. Det finns alltså relativt billiga bolån där ute, men det är alltid bäst att jämföra så att du hittar ett bra lån för dig.

Olika typer av bolån

Det finns några olika typer på bolån, dock handlar de mestadels om samma sak. Du kan ansöka om ett blancolån och ska du använda pengarna för att köpa just en bostadsrätt, en tomt eller en villa så kommer detta lån kallas bolån. Dock finns det vissa speciella bolån som du också kan ansöka om, som du kan använda för att bygga en terrass eller något annat på din tomt. Har du tur kan du hitta ett ränteavdrag bolån som du ansöker om, så att du kan köpa den där fina bostaden som du alltid har drömt om.

När du ansöker om ett bolån så behöver de inte heller vara för att köpa ett nytt boende. Det kan också handla om att du vill bygga ut ditt nuvarande boende, eller så vill du renovera något på din tomt. Då kan du också ansöka om ett bolån, så att du kan få de pengar som du behöver för att genomföra projektet. Det är alltid smartast att du kontaktar en långivare, så att personen kan ta fram de olika typerna av lån till dig, och så att du därefter kan se över vad det är för slags lån som du faktiskt söker efter.

När långivaren tagit fram de olika typerna så jämför du dessa med en annan långivare, så att du hittar de bästa villkoren för just dig. Idag finns det en rad olika hemsidor på nätet som kan jämföra lånen åt dig, så att du slipper. Detta kan vara skönt, då du dessutom inte behöver få flera olika ansökningar till UC skickade till dig, då en låneförmedlare istället bara gör en och samma, men ändå så får du ta del av många olika lån från många olika långivare.

Saker att tänka på innan du tecknar bolån

Innan du ansöker om ett bolån, så finns det några saker som du kan göra. Först och främst är det bäst att du jämför de olika långivarna med varandra, för att hitta vilket företag som erbjuder de bästa villkoren.

Det är också smart att be om en bolånekalkyl från långivaren, så att du kan se exakt hur mycket som du behöver betala och var kostnaderna går någonstans. När du jämför bolån så är det inte bara räntan du ska titta på, utan också amorteringskostnader och andra avdrag. Det kan alltså vara många saker som du bör titta på, för att du ska kunna hitta den bästa bolåneräntan.

Det är viktigt att du också läser igenom de avtal och de villkor som långivaren kommer ha på dig, för att du ska få lånet godkänt. Det är alltså bäst att läsa igenom detta i lugn och ro, så att du inte gör ett för snabbt beslut.

När du ansöker om ett bolån så kommer det skapas en betalningsplan, så att du vet hur mycket pengar som du behöver betala tillbaka varje månad, så att du till slut kan betala tillbaka allt. Dessa betalningsplaner kan sträcka sig från några månader upp till flera år, så därför är det viktigt att du tänker igenom ditt beslut.

Det är helt enkelt något som kommer påverka dig en längre tid, därför är det också ett stort beslut att göra. Tänk igenom om du kommer ha råd att betala månadskostnaden utan problem, om du verkligen gillar boendet så att du inte ansöker om ett bolån – för att sedan ångra dig och du vill flytta därifrån.

Att läsa igenom allt noggrant, och att tänka igenom allt i minsta detalj när det gäller just bolån, är det smartaste du kan göra. Det känns bara onödigt om du tecknar upp dig för ett lån, som sedan bara kommer göra din ekonomiska situation värre – istället för att den faktiskt ska förenkla det för dig.

Kan jag köpa ett hus utan ett bolån?

Det är inte omöjligt, men det kommer bli en svårare process för dig om du inte redan har pengarna eller har börjat spara sedan en längre tid tillbaka. De flesta bostäder som finns i Sverige nu är väldigt dyra, i alla fall om man tittar på de tomter, villkor och andra finare bostadsrätter som finns.

Ja, du kan spara ihop dina pengar och köpa en villa, men det kommer ta tid. Har du vunnit pengar eller jobbat ihop en större summa pengar på något sätt, då kan du givetvis köpa ett hus utan att ansöka om ett lån. Det positiva med detta är att du slipper lånet helt och hållet.

Skulle det vara så att du hittar en billig tomt, så kan du alltid istället köpa denna tomten och därefter bygga ditt egna hus på marken som du äger. Det kan vara ett roligt projekt om du dessutom inte vill lägga allt för mycket pengar på ett boende, du vill inte ansöka om ett för stort lån och du har redan någonstans att bo – så att du faktiskt kan renovera och bygga ihop det du vill på din mark.

Det finns en rad smarta tips och trix du kan ta del av på internet, där det finns egenbyggda hus och boenden som både är energismarta, billiga men också stabila och varma. Vill man tänka lite utanför boxen så går det, speciellt om man känner sig tveksam över att ansöka om just ett bolån.

Fördelar och nackdelar med bolån

Det är rätt svårt att hitta ett amorteringsfritt bolån, vilket betyder att du alltid kommer behöva betala mer pengar än vad du lånade. Det är dock inte så konstigt, då de helt enkelt kostar att driva andra utskick, transaktioner och saker inom företaget, och så ska löner dessutom betalas ut.

En fördel med bolån är att månadskostnad bolån oftast är lägre än om du ansöker om mindre lån, då de helt enkelt är lägre räntor på bolån än på andra privatlån. Letar du efter ett lån för att faktiskt köpa boende, ta då en titt på de bolån med lägsta bolåneränta – så att du faktiskt hittar ett lån som är värt för dig och ditt hem.

Givetvis finns det negativa saker med att ansöka om lån också. Det är inte dina pengar, du lånar dem bara. Detta betyder att du kommer behöva betala rätt höga kostnader för att få lånet godkänt och skickat till dig. Därefter så kommer dessa kostnader läggas till för dig i en månadskostnad, men i slutändan kommer din låneansökan vara dyrare än pengarna du lånat. Dessutom så kommer det ta flera år för dig innan du kan njuta av att vara skuldfri igen.

När du ansöker om bolån så är de flesta utbetalnings planerna väldigt långa, upp till flera år. Det betyder att du kommer vara skuldsatt i flera år, en ångest som kan fastna långt inuti dig. Se därför till om du verkligen behöver ansöka om ett bolån, eller om du kan lösa bostadskostnaden på annat håll. Du kanske inte behöver bo i just det dyraste huset, utan kanske kan ta en titt på lite mindre ställen? Det finns många saker som du kan göra för att ändå känna dig trygg i världen och ha tak över huvudet.