calculator 1680905 1280

Hur du Hanterar Pengar – Bästa Tips & Guide

Att hantera pengar låter enkelt när du behandlar ämnet. Men vad betyder ”hantera pengar” och hur kan vi förbättra oss? Vilka är alternativen och vad skulle hända om Warren Buffett hade samma resurser då som han har idag?

Om du tror att du vet allt har du ingen aning. Till och med Sokrates visste att han ingenting visste. Per definition är de flesta människor genomsnittliga.

Dåliga saker kommer alltid att hända

Närhelst du har en speciell vinst, till exempel en billig hyresfastighet med en hyresavkastning på 8 % eller når en milstolpe för besparingar på 1 miljon, förvänta dig att något dåligt kommer att hända strax efter.

Du kan bara bli bestulen. Det finns en anledning till att så många lotterivinnare och mångmiljonärsidrottare går i konkurs. En del av anledningen beror på misskötsel. En annan del är att ju mer du har och ju mer du förlorar, desto galnare blir du. När du väl förväntar dig att dåliga saker ska hända blir du mentalt förberedd på vad som helst.

Känn dig välsignad varje dag

Om du har förmånen att bo i ett utvecklat land med ett utvecklat rättssystem, solid infrastruktur och ett fritt samhälle, har du möjlighet att tjäna mer pengar om du vill. Låt inte pessimister med negativa attityder hålla dig nere. Om andra som har sämre förutsättningar än dig kan bli rika kan du också bli det!

Om du inte tror på dig själv kommer ingen att tro på dig. Om du fortfarande tror att livet är rättvist, ta nästa flyg till ett annat land som VERKLIGEN har problem och berätta varför ditt liv är så svårt igen. Jag garanterar att du kommer att sluta tycka synd om dig själv och börja tro att du kan förändra saker till det bättre.

  • Någon kommer alltid att ha mer än du. Oroa dig inte, du kommer aldrig att kunna tjäna alla pengar i världen. När du väl får 50 m yachten kommer någon att lägga till bredvid dig med en 75 m yacht. Det är oundvikligt att någon annan blir smartare, snyggare, rikare och till synes lyckligare än du. Antingen blir du avundsjuk eller inspirerad att ta reda på vad som fick dem att lyckas. Istället för att vara avundsjuk på människor du inte känner, hitta inspiration från dem. Det är bättre att tjäna mindre pengar än att förlora pengar. Detta är ett konservativt tänkesätt som ofta jämförs med ”spela inte för att förlora istället för att spela för att vinna”. De som kan hantera sina pengar mest effektivt är de som minimerar sina förluster. Om du förlorar 50 % av dina pengar krävs det en 100 % avkastning för att gå i noll. Det finns människor som inte kommer att köpa aktier som genererar 3% årlig avkastning och hellre spekulerar med det svåra så att de kan göra större vinster. Folk pratar om inflationsförluster hela tiden. Det är sant, men du skulle mycket hellre ha en erosion av köpkraft än en jordbävning av magnituden 10 i din huvudstad.

    Dina handlingar gör dig till den du är . Det finns människor som tror att hopp är en strategi. Hoppas du inte är en av dem. Små steg under en konsekvent lång tidsperiod gör en värld av skillnad i mängden rikedom du kan skapa. Exempel är:

  • din sparränta öka med 1% varje månad tills du blir pappa/farfar

    din bolån / Refinansiera lån varje gång räntorna är minst 0,5 % lägre för att spara tiotusentals dollar i ränta

läser en ny bok om pengahantering var tredje månad

don ät inte så mycket socker/kött så att du inte dör i förtid

Stoppa inte huvudet i sanden och tro att allt kommer att bli bra. Vidta åtgärder! Jag är så tacksam att det nu finns gratis bloggar och appar om hur man hanterar eller lär sig om pengar. Det är nästan orättvist fördelarna vi har idag jämfört med forna människor. Vi skulle vara idioter om vi inte utnyttjade alla fördelar som internet har att erbjuda. Tänk om Warren Buffet hade samma resurser då som han har nu?!

Ingen bryr sig om din pengar mer än du

Tänk att ingen bryr sig om din ekonomi förutom skatteverket! Inte ens din möjligen välbetalda finansiella rådgivare bryr sig så mycket eftersom han är upptagen med att jonglera med flera kunder. Du är den bästa förvaltaren av din egen ekonomi. Ha alltid en liten djävul på axeln som undrar om du gör rätt investering eller ifrågasätter ditt spenderande innan du gör det.

Hantera pengar: Du kan göra allt detta om du är likvid

Alla bör spara minst 10% av sin inkomst per år, gärna MYCKET mer. När du väl börjar få bollen i rullning är det ganska lätt att fortsätta. Målet är att fortsätta öka ditt sparande samtidigt som du maximerar din avkastning. Om du vill veta om du är på rätt väg, här är en realistisk syn på hur mycket besparingar du bör ha.

Vi föreslå att du diversifierar din likviditet av följande skäl:

Du måste skydda dig själv från dig själv. När alla dina pengar finns på ett konto som du enkelt kan ta ut, har du en större benägenhet att spendera dina besparingar på saker som inte är nödvändiga. Kanske till och med en multikontomodell är något för dig.

Varje finansiell institution har olika styrkor och svagheter. Vissa kan ha mer tillgängliga bankomater. Andra kan ha högre sparande. Ytterligare andra kan erbjuda en bättre service. Så hårt som banker försöker kan de inte vara allt för alla. Det är viktigt att sprida dina pengar, särskilt om du har mer än 1 miljon för att maximera din avkastning för insättningsskydd.

En av många flerkontomodeller skulle kunna se ut så här:

Det första bankkontot är för rörelsekapitalbehov, vilket är dit din lön går och där du betalar alla dina räkningar.

Det andra kontot är endast avsett för långsiktigt sparande genom penningmarknaden. Det här kontot kanske inte är så stort, men det spelar ingen roll eftersom du inte behöver komma åt några pengar från det här kontot. Det är vad konto nummer ett är till för.

Det tredje och sista kontot är för dina skulder, nämligen bolån, privatlån och billån. Genom att debitera huvuddelen av din skuld på ett konto utmätar du din skuld, vilket kan befria dig från all psykologisk stress relaterad till den skulden.

Det är lättare att ta på sig din skuld hos en bank och använda ”snöbollsmetoden”. I kristider är det också bra att ha alla dina skulder på ett ställe eftersom din bank kommer att göra sitt bästa för att samarbeta med dig, särskilt om du bor i en stat utan regress där de inte kan komma åt dina andra tillgångar om du inte betalar ditt bolån!

Fråga dig själv hur mycket du är villig att förlora. Hur mycket förlust kan du ta på aktiemarknaden? 20-30%? Föreställ dig att du investerar 80 % i bioteknik och imorgon kollapsar 40 % av bioteknikmarknaden. kan du ta klara det?

Fortsätt lära dig om dig själv. Du kommer att upptäcka att din inställning till risk förändras när du blir äldre. Vissa människor som närmar sig pensionen är så rädda för att förlora pengar att de investerar allt i livräntor och obligationer till 0,5 % ränta.

Andra kan å andra sidan välja att ta mer risk eftersom de har mer pengar. Barn eller en icke-arbetande make kan också spela en stor roll i din risktolerans. Hur som helst, hitta din egen kongruens och investera därefter.

Fortsätt att lära dig om dina investeringar

Anledningen till att vi måste hitta en ny balans minst två gånger om året är att det tvingar dig att lära dig mer om dina investeringar.

Många saker förändras under året. Det finns kvartalsvisa resultatrapporter, politiska regimförändringar och en hel del ekonomisk data som kommer ut som förändrar riskparametrar. Om du är en gör-det-själv-investerare är det upp till dig att hålla koll på dina investeringar. Lyssna på ledningssamtal, spåra deras närvaro på sociala medier online, skapa en Google-varning om dina största investeringar. Det finns många saker att undvika i denna värld!

Håll ditt sinne aktivt när du letar efter nya idéer

Hur många av er spenderar faktiskt minst 30 minuter i veckan på att tänka på nya investeringsidéer? Lägger du ihop två och två när varenda kvinna du ser på gatan börjar bära ett viss märkesplagg?

Funderar du automatiskt på att korta kommunobligationer när en politiker börjar prata strunt igen? Det finns massor av idéer om hur man kan tjäna pengar. Du måste bara spendera lite tid på att söka, eller umgås med någon som söker!

Internet har gjort det enklare än någonsin att flytta kapital dit du kommer att få högst avkastning. Det är enklare än någonsin att jämföra de lägsta bolåneräntorna, billånen och till och med kreditkort. Håll koll på dina pengar. Personligt kapital hjälper dig att spåra din förmögenhet, minimera investeringsavgifter som du förmodligen inte vet att du betalar och hantera ditt kassaflöde och budget.

Att hantera dina pengar är inte svårt om du gör det rätt från början. Som allt är det inte raketvetenskap, du måste bara vilja det. Var inte rädd för att göra misstag, de är alltid en del av att lyckas.

Relaterade Inlägg