Studielån

Idag kan det vara dyrt att vara student! Det finns många kostnader som studerande människor behöver lägga för att ha råd att utbilda sig. Först och främst så brukar universitetet eller högskolan ligga i en annan stad än den man bor i, vilket betyder att man behöver ett boende. Det kostar pengar att bo någonstans och i sverige ökar kostnaderna för lägenheter bara mer och mer varje år! Som tur är finns det vissa lägenheter som är utformade just för studenter, men bara om man kan visa upp att man studerar och i vissa fall bara om man har studielån från CSN. Dessa lägenheter brukar oftast vara billigare eftersom det kostar att studera. Det är inte bara hyran som man behöver ha råd med, utan även andra kostnader som vi människor behöver i våra liv. Det handlar såklart om mat, kläder, studieböcker, resekostnader och andra levnadskostnader som är viktiga för oss.

Det finns en del saker som du som ansöker behöver klara av för att få ett studielån beviljat. Det finns också en del smarta tips och trix som du kan ta åt dig för att leva så billigt som möjligt, vilket alltid är nyttigt för dig som student. För att få ansöka om ett studielån så krävs det vissa saker från dig som ansöker. Du kan läsa om dessa krav på dig här nedanför:

  • studielånDu behöver studera en utbildning som har rätt till studiebidrag: När du ansöker om ett studiebidrag så behöver du först och främst gå en utbildning som godkänner att du kan ta studielån. Är det en högskola eller universitet som du ska studera på så kommer de flesta av dessa godkänna studielån.
  • Du behöver vara skriven i kurser i utbildningen: För att få ett studiebidrag eller ett studielån så behöver du också vara skriven och registrerad i de kurser som du ska läsa. Du behöver således ha registrerat alla de kurser som du har avklarat, och allt detta kommer stå i det beslut som du får när lånet är godkänt.
  • Du behöver studera på heltid eller halvtid: Vill du få in pengar från ett studielån så behöver du gå en utbildning som är minst på halvtid och utbildningen behöver pågå under 3 veckor minst. Skulle det vara så att din utbildning är kortare än såhär så får du tyvärr inte ansöka om något studielån från CSN, det kan dock finnas andra lån som du kan få godkända från andra långivare och banker.
  • Du behöver vara yngre än 57 år gammal: För att få ett studielån godkänt behöver du vara yngre än 57 år gammal. För att få lån från banker och andra långivare än CSN så behöver du dessutom uppfylla banken och långivarens krav som de ställer på dig som student. Det är alltså alltid viktigt att du läser igenom de avtal som du skriver på innan lånet blir ditt.
  • Andra ersättningar eller bidrag: Skulle det vara så att du får studiehjälp, utvecklingsersättning, etableringsersättning, korttidsbidrag, rehabiliteringsersättning, aktivitetsersättning, sjukersättning eller aktivitetsstöd eller någon annan studiefinansiering från något annat land, så kan du inte få ett studielån från CSN. Det är dock okej om du får socialbidrag, bostadsbidrag eller barnbidrag.
  • Om du tidigare fått studielån: Har du tidigare fått studielån så kommer du behöva ha klarat av dina studier som du då hade, för att få ett till studielån godkänt och beviljat.
  • Du får inte ha betalningsanmärkningar eller skulder: För att få ett lån godkänt så får du inte heller ha några aktiva betalningsanmärkningar eller skulder, så att långivaren faktiskt kan känna sig säkra på att du kan betala tillbaka pengarna till dem.

Hur mycket pengar kan man låna med ett studielån?

Kikar du på de studielån som du kan ansöka om från CSN, så kan du som maximalt få ansöka om ett lån som ger dig 10 444 kronor i månaden, vilket då är ett fullt studielån. Då kommer du således få 2611 kronor i veckan och detta innehållet ett bidrag på 791 kronor och ett lån som du behöver betala tillbaka på 1820 kronor om du ansöker om ett max studielån. När man kikar på de pengar som ska betalas tillbaka så kommer de dessutom läggas på en ränta på dessa pengar, så att du kommer betala ännu mer än detta. Det finns idag några studielån bank som du kan ansöka om, vilket betyder att du inte får lånet från CSN utan du får pengarna från en bank istället. Nordea samarbetar idag till exempel med banker som kan erbjuda dig dessa lån om det är så att du studerar. Du kan då få upp till 650 eller 800 euro per månad, beroende på om du studerar utomlands eller om du befinner dig i Sverige. Det finns alltså några alla icke-bank långivare som erbjuder studiemedel förutom CSN. När du ansöker om ett studielån per år så kommer du betala tillbaka lånet fyra gånger under året, alltså uppdelat varje kvartal.

Vad du bör tänka på om du ansöker om ett studielån

När du ska ansöka om ett studielån så är det viktigt att du faktiskt ser över om du har råd att betala tillbaka pengarna. Det är alltså alltid bra om du noggrant läser igenom de studielån regler som finns. Skulle du inte betala tillbaka pengarna så kan ett ärende skickas till inkasso, vilket kommer kosta dig mer pengarna. Går det längre än så så kan du få en skuld hos Kronofogden, vilket kommer ge dig problem med ekonomin i framtiden om du ska bo i Sverige. Har du en skuld hos Kronofogden och betalar du inte tillbaka den så kan du således få en betalningsanmärkning, vilket kan göra det svårt för dig att starta telefonabonnemang, hyra eller köpa lägenhet, ta lån och andra viktiga saker som du behöver för att bo i vardagen i Sverige. I dessa regler så kommer det stå vad för slags studielån ränta som du kommer behöva betala på lånet. Det är räntan som bestämmer hur mycket du behöver betala utöver själva pengarna som du har lånat. Se över vad för belopp som du faktiskt behöver och vad den totala kostnaden kommer bli i slutändan, så att du vet hur mycket du faktiskt kommer behöva betala för att ta ditt lån. Du kommer märka att CSN har en rätt hög ränta, så för att faktiskt studera så billigt så möjligt i slutändan, så är det bättre att hitta ett extrajobb som du kan ha samtidigt som du studerar. Idag finns det dessutom smarta sätt som du kan få in extra pengar på, speciellt nu när internet har kommit så långt och så att du enkelt kan hitta tjänster eller andra saker som människor behöver hjälp med över internet. Det finns en rad olika jobb där ute, och det ska vi tacka vår teknologi för!

Idag finns det ingen skatt på studielån utan istället dras det vissa avgifter som därefter kommer läggas på din pension. Se till att du alltid har koll på dina betalningar per månad och det bästa är att du gör en bra betalningsplan så att du enkelt kan se över hur du betalar tillbaka pengarna när det behövs. Det är smart att faktiskt ha ett jobb vid sidan om studierna, så att du därefter kan se till att betala tillbaka pengarna så snabbt som möjligt. Ju längre tid det tar för dig att betala tillbaka, desto högre kommer summan att bli. Det är därför alltid bäst att försöka lösa problemet så snabbt som möjligt så att det inte bara blir värre senare i framtiden.

Vad du kan göra för att leva billigt

Är det så att du ska studera så finns det faktiskt väldigt många smarta lösningar för dig som är student. Idag finns det en del olika rabatter och andra förmåner som du kan ta del av om du studerar med studielån från CSN. Det kan också vara andra studielån som andra banker erbjuder som också har andra fördelar, så ta en titt och jämför de olika studielånen som du kan få för att se om du faktiskt kan hitta ett bra lån som passar just dig, ditt liv och dina studier. Ska du plugga något och behöver du studieböcker, så kan det bli rätt dyrt att köpa helt nya böcker. Vill du försöka komma undan så billigt som möjligt, så kan du i så fall köpa begagnade böcker eller så kan du ta bilder med din telefon i böcker på bibliotek, då det sistnämnda alternativet är det billigaste av valen. Dock kan det vara enklare att studera om du har en faktiskt bok i handen, men i dessa fall kan du enkelt hitta begagnade böcker från tidigare studenter som är klara med sina studier. Det finns en rad olika säljsajter idag som erbjuder köp och sälj hemsidor där du kan köpa begagnade varor.

studielån räntaDu kan också leta efter en studentlägenheter när du försöker hitta ett boende, eller så kan du bo i ett kollektiv med andra personer som också studerar. Bor man i ett kollektiv så kommer varje person dela på hyran vilket då gör att ni får pengar över till andra bra saker som ni behöver när ni pluggar. Det finns dessutom många studentlägenheter som ligger nära universitet eller högskolor, som då är utformade för just studenter och som endast studerande människor i Sverige får bo i. Det finns många olika bra alternativ som du kan ta del av för att försöka komma undan så billigt som möjligt varje månad. Mat kostar också pengar, men idag finns det en del mataffärer som erbjuder dig poäng och rabatter när du handlar hos dem. Detta kan vara smart att skaffa om du är student, för det skadar ju inte att få ihop så mycket extra poäng som möjligt när ekonomin är så tight som möjligt.

Ansök om ett snabblån som student

Skulle det vara så att du snabbt behöver få in pengar, så kan du ansöka om ett snabblån även om du studerar. Dina studielån kommer således då räknas in som en inkomst och då kommer långivaren se att du kan betala tillbaka pengarna. Tänk dock på att dessa lån ofta har rätt höga räntekostnader och därför kommer den totala kostnaden bli rätt hög för dig. Se därför till att alltid läsa igenom det avtal som du skriver på, så att du vet vad som exakt krävs av dig som ansöker om lånet. Det är också värt att se över om du kan få in pengarna på något annat sätt än att ta ett lån, som till exempel utföra tjänster, ta ett extrajobb eller sälja saker som du skapar eller saker som du inte längre använder. Du kan baka saker och sälja eller gå till en loppis och försöka få gamla saker sålda. Det finns många kreativa sätt som du kan använda dig av för att försöka få in de pengarna som du faktiskt behöver.

Studera över internet

Idag finns det väldigt många utbildningar och kurser som du kan göra över internet, dock kommer många av dessa vara på engelska, men har du inget problem med det engelska språket så kan det vara värt att titta på dessa slags typer av utbildningar. De kan vara billigare än att gå på en riktigt utbildning, eftersom du i dessa fall inte kommer behöva betala för böcker eller andra studiekostnader. Du kan dessutom jobba hemifrån, vilket på så sätt gör att du inte behöver betala lika stora summor i resekostnader. Det finns många olika sätt du kan göra för att försöka studera och lära dig så mycket som möjligt, så det är alltid bra att tänka lite utanför boxen ibland!

Ska du ansöka om ett studielån, tänk då över din ansökan rejält innan du gör ditt beslut. Det handlar trots allt om ett lån och din framtida ekonomi som då kommer behöva betala tillbaka pengarna som du har lånat. Det finns en rad olika sätt som du kan göra för att tänka så smart som möjligt när det gäller dina studielån, dina studier och dina kostnader som du gör av med. Ta åt dig all information som du kan så att du också kan göra de bästa bestluten när det gäller dina studier och dina lån.