Skaffa katt – Vad kostar det egentligen?

Många av oss känner att vi egentligen inte har tid med en hund men ändå önskar vi en lurvig kompis att gosa med. Bara inte en som man måste rasta varje dag helt enkelt. Andra föredrar däremot katter på alla sätt, vilket inte är allt för svårt att förstå ibland. Det innebär dock alltid en extra kostnad med en familjemedlem vare sig den går på två eller fyra ben. Förutom kostnaden så bör man också tänka på att även katter vill ha sällskap. Även om en katt inte tar riktigt lika mycket tid som en hund så bör även den få omtanke. Du har bland annat oftast en låda att rensa var eller varannan dag. Har den lång päls kan den behöva borstas nästan varje dag. Alla katter behöver också lekas och gosas med. Katter fäller dessutom hår vilket kan innebära mer dammsugning än innan. Detta är bra att ha i tanke när du fattar beslutet om du ska skaffa en katt eller ej. Känner du att en katt är ett lagom ansvar för dig och är något du längtar efter så är det då dags att fråga sig: Vad kan man räkna med att en katt kostar i inköp, per år och per månad? Vi ska nu ta reda på det så att du kan ta ett informerat beslut om du ska skaffa dig en pälsbeklädd kompis eller ej.

Vad kostar en katt?

Beroende på om du önskar köpa en raskatt eller få från grannens kull så kan priset variera mycket. En raskatt kan kosta till och med femsiffrigt, så hur mycket du är beredd att betala för din katt beror mycket på dig. Precis som hundar kan du köpa en katt efter vad du önskar för egenskaper. Vissa raser är kända för att vara gosigare medans andra har mer jaktinstinkter. Med andra ord så kan raskatter kosta allt från 5000 och uppåt, medans om du inte önskar någon specifik ras så kan du hitta katter för bara några hundralappar. Om du inte har råd att köpa den katten du önskar så går det att ta lån trots betalningsanmärkning.

Första året

I och med att första året är året du köper din katt och alla tillbehör så är oftast första året det dyraste året oavsett priset på katten. Sen varierar det hur mycket du önskar skämma bort din katt och vad du köper för märken samt försäkringsbolag. Sedan bör man ha i åtanke att katten kan bli sjuk, ha problem med tänderna och om du inte ska använda din katt i avel så bör den också kastreras. Som sagt så kan din kostnad bli både mindre eller mer än i vårt prisexempel.

Raskatt 7000kr
Mat 2000kr
Transportbur 300kr
Kattlåda och spade 300kr
Kattsand 1000kr
Mat och vattenskålar 100kr
Avmaskning 75kr
Försäkring 1500kr
Klotång 50kr
Kam och borste 100kr
Leksaker 300kr

Total årkostnad: 12 125kr under första året.

Andra året

Mat 2000kr
Kattsand 1000kr
Avmaskning 75kr
Försäkring 1500kr
Leksaker 300kr
Veterinär och vaccination 400kr

Total årskostnad: 5275kr för andra året.

Hur blir det då per månad? Såklart så varierar månadskostnaden då vissa saker köper man kanske inte varje månad och beroende på storlek på förpackningar och hur man väljer att göra med försäkringen osv. Om vi däremot slår ut mat, kattsand och försäkring på 12 månader för att få en uppfattning så ser vi att det blir en månadskostnad på 375kr. Man kan därför, för att vara lite på den säkra sidan, tänka att en katt kostar mer eller mindre 500kr i månaden.

Katt i lägenhet

Bor du i lägenhet så bör du tänka på att du kanske behöver investera i lite mer för att att din katt ska trivas. En katt som bor i lägenhet behöver någon typ av sysselsättning för att inte bli uttråkad. Med detta vill vi inte säga att en innekatt inte kan trivas. Innekatter kan absolut trivas i lägenhet då detta blir deras revir, men det är ditt ansvar som ägare att se till att lägenheten är en trivsam miljö för din katt. Vissa katter kräver mer än andra när det gäller detta beroende på hur mycket jaktinstinkt och utforskarglädje just din katt har. Det viktigaste är att katten har en egen mjuk och skön liggplats, någonstans att klösa och någonstans att gömma sig på. Se även till att katten blir aktiverad på något sätt. Om detta innebär att du leker med den eller att du köper något som den själv kan leka med är upp till dig och vad din katt trivs bäst med. Det finns klätterställningar som du kan köpa i olika storlekar. Får du tillstånd av din hyresvärd så kan du hägna in din balkong med ett nät som gör att katten inte riskerar att ramla ner. Om din balkong är mer än fem meter över marken så bör den hägnas in om din katt ska vistas där själv, det är det till och med lag på.

Bör jag kastrera min katt?

Vare sig du skaffar en hon eller hanne så är det bra att kastrera sin katt om man inte tänker använda den i avel. Inte bara för att du på så sätt får en lugnare katt utan du undviker också många problem och oväntade kullar. En katt som inte kastreras kan börja markera in sitt revir, med andra ord ert gemensamma hem. Detta luktar starkt och är inte något som i regel uppskattas. Förutom markering av revir så kan både hanne som hona ströva bort för några veckor för att hitta en partner. Om det är en hona så kan dessa utflykter resultera i kullar 4 gånger per år.

Sammanfattning

Så vare sig din katt ska få vara ute eller ej så krävs det att du investerar tid, energi och pengar i din katt. Nu när du har fått en uppfattning om vad det kostar och innebär att ha katt så har du troligen också fattat ett beslut. Om du bestämt dig att 500kr i månaden känns som en rimlig uppoffring för en lurvig vän så fattas det bara att bestämma vad för typ av katt man ska ha och hur mycket man vill ge den i form av leksaker och sysselsättning. När du sedan får hem din söta kattunge så har du förhoppningsvis någon som alltid vill ha din uppmärksamhet och gärna kollar på TV tillsammans med dig.