Om du drömmer om en båt är ett båtlån din möjlighet

Tiden spenderad på vattnet med familj och vänner är ofta soligt och riktigt kul. Oavsett varför du vill köpa en båt är det ett engagemang som kräver noggrann forskning och baktanke. När det gäller att köpa en båt, kan felaktiga beslut resultera i stor kostnad och sjunkande av båtdrömmen.

Du seglar försiktigt över det djupblå vattnet, vind i ditt hår, en martini i handen. Solen skiner och det finns ingen oro i hela världen.

Det är drömmen för så många av oss, och ändå verkar det som en omöjlighet.

Så fantastisk som den här drömmen än må vara, är det viktigaste att du har perspektiv och mogenheten att inse vilka ekonomiska utgifter du kan klara av. Om du inte har råd att köpa en båt och du köper en ändå, spenderar du bara din tid till sjöss och oroar dig för hur du ska betala din skuld och så vill du säkerligen inte att det ska sluta.

Men om du har råd med det här köpet undrar du säkert vilka typer av saker du bör ta hänsyn till? Här är några tips som hjälper dig att komma igång;

Med tanke på din budget

Båtar02 kan vara dyra. (Har vi redan nämnt det?) Tillsammans med den månatliga betalningen bör du ta hänsyn till kostnaden för drivmedel, olja, vinterförvaring, glidning vid kaj, underhåll och försäkring. Några av dessa kostnader kan springa iväg mycket mer än du är van att betala för en bil. Dessutom tenderar båtar att avskrivas snabbt, vilket innebär att du snabbt kan betala mer för att behålla båten än vad den är värd.

Meddelandet här är helt enkelt att vara realistiskt. Ta dig tid att överväga totala kostnaden innan du stöter på att köpa en båt. Och vara beredd på en långsiktig finansiell förpliktelse, eftersom båtlån kan ha löptider på upp till 20 år.

Välja typ av båt

Om du inte redan är en båtare med en viss typ av båt i åtanke finns det många frågor att fråga dig själv:

  • Hur ska du använda båten? Primärt för fiske eller underhållning och kryssning på vattnet? Segelbåt eller motorbåt? Vilken typ av motor?
  • Hur många personer förväntar du dig att rymma? Kommer den att användas endast för dagsturer eller hemifrån?
  • Vilken längd och storlek på båten passar bäst för dina behov?
  • Ny eller använd? Medan en ny båt erbjuder fördelar, såsom en tillverkares garanti, kan du ofta hitta knappt begagnade båtar till rimliga priser (tack vare ägare som inte förutser den verkliga kostnaden för båtägande).

Du kan hitta en mängd information online om de många olika typerna av båtar. En bra resurs för att se erbjudanden är nätet, så klart. Du kan också överväga att gå med i en lokal båtklubb för att lära dig om olika typer av båtar.

Köper båten

När du väl har hittat den båt du vill köpa, motsvarar dina nästa steg de som när man köper en bil;

  • Kontrollera recensioner. Undersök båtmodellen gällande tillförlitlighet och säkerhet. Om du köper från en båthandlare, kolla även deras recensioner.
  • Innan du köper, inspektera båten och gör provkörning. Om du är ny med båtlivet, ta en erfaren båtmänniska, mekaniker eller marinmätare med dig. Hur kör båten? Kan de (eller du) känna sig bekväma vid rodret?
  • Gör en visuell walkaround för att göra en hög nivåbedömning av båten. Kontrollera skrovet och gelskiktet (lättare på fast land), däck, motorer och mekanisk utrustning. I synnerhet om du köper en begagnad båt kan sprickor, hack och trasiga sömmar indikera andra, mindre synliga problem.
  • När du köper en begagnad båt, be att få prata med den tidigare ägaren (om de inte är den som säljer den). Fråga varför de säljer den. Begär underhållsuppgifter och be om kontaktuppgifter för den mekaniker som arbetade med båten.
  • En båts användning mäts i timmar mot miles. Fråga om båtens timmar i vattnet, eftersom detta kan påverka framtida underhållskostnader samt överföring av eventuella återstående garantier.
  • Även om du själv har gjort en kort inspektion, bör du alltid ha en båt utcheckad av en mekaniker eller marinmätare innan du köper den.

Finansiering av en båt

Gör en snabb online-sökning efter ”båtlån” och du hittar många, många alternativ för att få ett båt lån. Båtlånens ränta kan variera kraftigt och det är därför viktigt att ta hänsyn till detta. Tänk på att du kommer att göra ett betydande, långsiktigt engagemang, vilket betyder att du kommer att vilja välja en långivare som du kan lita på och som har tillförlitliga uppgifter. Här är några extra tips som hjälper dig genom finansieringsprocessen:

Precis såsom du skulle göra med något annat fordonslån så ska du jämföra långivare. Jämför priser, villkor, avgifter, bearbetningskostnader, etc. Läs på om dolda kostnader som kan tillkomma.

Vanligtvis med högre kreditpoäng kan du kvalificera dig till lägre priser. Innan du ansöker är det bäst att veta din kreditpoäng. Du kan även köra en gratis kreditkontroll på egen hand på annualcreditreport.com för att se erbjudanden.

Olika långivare erbjuder olika räntor på båtlån ränta bl.a. med fast ränta, rörlig ränta och jämna ballonglån. Förstå skillnaderna och hur det kommer att påverka din månatliga betalning under lånets löptid.

Samla informationen du behöver när du ansöker. Detta inkluderar din nuvarande anställningsinformation, skatteinformation för de senaste två åren, en personlig finansieringsöversikt och en lista över månatliga räkningar som du redan betalar.

Långivaren kommer att titta på dina tillgångar och skulder för att avgöra om du rimligen kan ha råd med den månatliga kostnaden för ett båtlån. Ha även information om båten du tänker köpa, inklusive år, fabrikat, modell, kraft och alternativ.

Om möjligt bör du göra en stor utbetalning. Du kommer att ha mindre att finansiera, vilket resulterar i lägre månatliga betalningar och ofta gynnsammare låneräntor. Tjugo procent av ditt slutliga inköpspris är ett bra mål för din direktbetalning.

Att fatta beslutet att köpa en båt är en betydande finansiell börda, och det kan tyckas vara en skrämmande steg att ta för många. Men genom efterforskning, planering och yrkesrådgivning kan din dröm om att äga en båt bli verklighet.

Så börja; det glittrande vattnet väntar!