Ge presenter med en tight budget

Även om det är bättre att ge än att få, så kan det ibland svida ordentligt att ge. Om man någon gång kikar på sitt bankkonto i december, så känner man det nästan helt säkert. Även de mest generösa människorna kan känna svetten rinna lite i pannan när de inser att julklappshandeln kommer att påverka nästkommande 6 månaders matbudget.

Helt ärligt har de flesta av oss någon gång varit i den situationen, speciellt de som någon gång varit studenter.

Försök att spendera mindre pengar på gåvor och presenter, och ge istället av dig själv, din tid och dina talanger— det kommer kännas mer betydelsefullt i slutändan.

Ge bort presenter och gåvor när man har dåligt med pengar

Att leva med en tight budget är inget att skämmas över, och att man går igenom en tuff finansiell period är inget man behöver dölja. När man äger sin situation och tar kontrollen blir det mycket lättare att hantera presentutdelningar och gåvotillfällen. Sluta stirra på någon fånig lån jämförelse och acceptera din budget för vad den är. Här är några tips för dig som är redo att bemästra presentutdelningen med en tight budget:

1. Var ärlig

Det är enormt befriande att vara ärlig. Även om det i början kan kännas svårt att erkänna för familj och vänner att man har det lite tight om pengar, så kan det vara enormt lättande när deras förväntningar om dyra och exklusiva presenter släpper. Många håller tyst om sina finansiella begränsningar, av skam eller för att man vill slippa höra välmenande råd eller pikar. Men om du har mod nog att vara öppen om din situation kanske andra också kommer att vara det.

Knepet med ärlighet av den här typen är att först etablera sina egna gränser, och sedan berätta om de för andra. Istället för att lite löst säga att “budgeten är lite tight just nu, så det blir nog inte så mycket julklappar”, så är det bättre att erbjuda en lösning, så som “jag försöker hålla mig inom en strikt budget just nu, så istället för traditionella presenter kanske vi kan ge varandra något som vi bakat själva, det vore väl kul?”. Genom att formulera om konversationen på det sättet ger du din familj och dina vänner en tydlig ram för vad de kan förvänta sig i presentväg, och de kommer varken att bli besvikna när födelsedagen eller julaftonen kommer, och de kommer också att kunna ge dig något lämpligt tillbaka som passar prismodellen och engagemanget.

2. Ha julklappslotteri

Den här metoden är speciellt användbar under julen, både inom familjen men också inom vänkretsar. Man kan till exempel skriva allas namn på varsin lapp som läggs i en hatt, och sedan får var och en dra ett namn ur hatten och det är den personen som man ska ge en julklapp till. På så sätt får varje person varsin julklapp. Man kan välja om man vill hålla det hemligt eller berätta vem som ska ge till vem. Att ge bort presenter på det här sättet är inte bara ekonomiskt för presentgivaren, utan det uppmuntrar också till en mer genomtänkt och personlig present än när man måste ge flera olika presenter till flera personer.

Den här metoden kan också användas hos familjer med många syskon. Om man till exempel drar sin lillebrors namn ur hatten, så vet man att man ska köpa present till honom på födelsedagen och en julklapp till jul, men man slipper köpa till systrarna och storebrorsan.

3. Köp och ge bort i storpack

Det är absolut tanken som räknas när det kommer till att ge bort presenter. Om du vill ge bort något till någon du älskar, så tänk inte bara att du måste ge något extremt unikt till varje person på listan. Bestämd dig istället för en riktigt bra present som du kan ge till allihop. Det kommer att göra det mycket enklare att ge bort presenter, och det kan innebära att du kan köpa storpack— eller dra nytta utav mängdrabatter—vilket sparar pengar.

Att köpa samma present till flera personer är speciellt fint om man verkligen hittar något som betyder något. Man kan till exempel köpa enkla vita muggar (för 5 kronor styck på IKEA), och måla något fint, skriva ett citat på, fylla med hemgjorda kolor eller kaffebönor.

4. Njut av tiden tillsammans

Nio gånger utav tio är minnena från julen och högtidsdagarna mer om umgänget och tiden tillsammans än själva presenterna. Om du har en tight budget är det väl värt det att kolla med resten utav familjen om ni inte helt enkelt ska skippa presenterna och lägga lite extra energi på myset istället. Man kanske kan lägga lite mer tid och pengar på julmaten, eller gå på någon trevlig teaterföreställning eller julkonsert.

5. Ge bort minnen

Ibland är det lika viktigt att ge bort minnen som att skapa nya. Många tar kort med sina smartphones hela året, men få framkallar någonsin bilderna och gör dom till något mer permanent. Om du har fullt med kort från din kusins bröllop, din kompis fotbollsmatch, och din mammas konstutställningar, kan det vara kul att framkalla några fina kort och rama in i en fin ram. Fina fotoramar hittar man enkelt på loppis och second-hand butiker, och att framkalla kort digitalt görs billigt och snabbt online. Man kan också göra fotoböcker, album och almanackor att hänga på väggen.

Slutligen

Om det känns övermäktigt, tungt och jobbigt att ge bort presenter och julklappar, då är det hög tid för förändring. Oavsett hur mycket pengar du tjänar, så ska det aldrig vara smärtsamt att ge bort presenter. Även om du tekniskt sätt faktiskt har råd att ge bort dyra presenter varje år, så är det alltid bättre att tänka efter först. Att förenkla presentutdelningen kan hjälpa dig komma ihåg den verkliga anledningen till varför du ger bort presenter.