Bil – Vad kostar det egentligen?

Om man funderar på att skaffa bil så är det bra att veta vad man ska räkna med att det kommer att kosta, speciellt om man funderar på att köpa den med lån trots anmärkning. Däremot så är det svårt att veta exakt, då priset kan variera mycket beroende på var du bor i landet och vilken typ av bil du väljer att köpa. Andra saker som kan påverka priset är exempelvis ditt försäkringsbolag, hur du kör, hur mycket du kör och hur ofta du felparkerar med mera. Vi kommer basera våra exempel Motormännens Riksförbunds bilkostnadskalkyl som gjordes år 2012. Såklart så kan detta ha ändrats något då det var några år sedan. Trots det så ger den en viss uppfattning om hur mycket det kan komma att kosta vilket är målet.

Kostnadsexempel för nya bilar

Om vi säger att du köper en nybil för 185 000 kronor så räknar vi med en värdeminskning på cirka 5270 kronor per månad. Förutom bensin som beräknas kosta dig 17 400 kronor så tillkommer också service och reparationer på 4900 kronor. Även nya bilar behöver underhåll, däck och övriga tillbehör vilket beräknas kosta ungefär 3250 kronor. Man måste ju också ha någonstans att ställa bilen. För många så innebär detta en extra kostnad för exempelvis ett garage eller parkeringsplats. När man sedan tar bilen exempelvis in till stan så behöver man också där betala parkering. I slutändan kan detta gå på ungefär 3000 kronor per år. Slutligen så tillkommer också kostnader som försäkring, skatt och besiktning. Dessa utgifter beräknas kosta för en ny bil mer eller mindre 8780 kronor.

Detta ger en total årskostnad på 37 330 kronor och en månadskostnad på 3110 kronor om du kör cirka 1500 mil på ett år.

Kostnadsexempel begagnad bil

Många har däremot inte råd med en ny bil utan vänder sig istället till den breda marknaden som begagnade bilar innebär. Där försöker man sitt bästa för att hitta en bil i så gott skick som möjligt för så lite pengar som möjligt. Vissa har också en äldre bil som pendlarbil. Om vi då skulle köpa en begagnad Toyota Corolla för 59 500 kronor och sedan behåller den i cirka tre år så kan vi även här räkna med en värdeminskning. Då bilen redan har tappat mycket av sitt värde de senaste tio åren så pratar vi nu om endast 9290 kronor under dessa tre år i din ägo. Övriga kostnader man kan räkna med varje år om man kör 1500 mil med en begagnad bil är först och främst bränsle på ungefär 14 620 kronor. Sedan tillkommer också reparationer och service för 5860 kronor. Däck är viktiga då bra däck kan innebära liv och död, här beräknas däck till en kostnad på 1300 kronor per år. Man bör också betala skatt och besikta bilen för ungefär 1680 kronor. Så tillkommer också en försäkring som i prisexemplet beräknas kosta 8810 kronor.

Detta ger i slutändan en totalkostnad under ett år på 41 560 kronor och en månadskostnad på ungefär 3460 kronor.

Slutsats

Enligt prisexemplet så kostar det alltså något lite mer att äga en begagnad bil än en ny bil. Man bör hålla i tankarna att kostnaderna däremot kan variera mycket beroende på vilken bil man köper och hur bra den håller. Samtidigt, om man köper en ny bil så har man oftast nybilsgaranti och på så sätt en stor chans att undvika plötsliga kostnader. I dagsläget, vilket inte var lika vanligt när undersökningen gjordes så kan man också få miljöbilsavdrag samt så drar många nyare bilar betydligt mindre bränsle än om du skulle köpa en äldre bil. Nyare bilar kan till och med vara skattefria de första åren om man har tur samt att försäkringen oftast är lägre, precis som också detta exemplet visar. Många har dessutom ett lån att betala av om de köper en ny bil, vilket gör att kostnaden för bilen ökar markant.

Det man bör tänka över om man funderar på att köpa en bil är hur mycket man egentligen kommer att använda den. En bil står och kostar mycket pengar även om man inte använder den. Bara värdeminskningen gör att man bör verkligen tänka efter innan man köper en bil. Anledningen till att detta bör tas i beräkning är att om man inte använder bilen särskilt mycket så betalar man väldigt mycket pengar för något som man kanske skulle klara av att vara utan. Då kan man kanske istället använda lokaltrafik och då och då hyra bil när man sedan verkligen behöver det.

Sammanfattning

Det är inte lätt att veta exakt vad det kostar att äga en bil. Försäkringskostnaden kan variera mycket beroende på faktorer som din ålder, hur länge du har haft körkort, hur du har uppfört dig i trafiken, var du parkerar bilen när du är hemma, hur mycket du kör och var du bor i landet. Skatten kan bero på vilket bränsle bilen kör på, hur mycket bränsle den drar, hur tung bilen är och vad det är för årsmodell. Som du ser så kan kostnaderna förändras beroende på många faktorer och därför är det svårt att ge en tydlig bild av det det kommer kosta just för dig, men som du säkert redan har förstått så kostar det mycket att äga bil. Vissa väljer därför att dela på en bil med sin kompis, familjen eller grannen. Andra väljer helt enkelt att ta cykeln istället.

Ur miljöaspekt om man verkligen behöver en bil så är det i regel bättre att köpa en nyare bil då dessa ofta konstrueras efter modern teknik för att vara så miljövänliga som möjligt. Har du dessutom möjlighet att välja en hybrid eller elbil så är det bra att tänka över detta alternativet. Förutom att miljöpåverkan minskar markant så har du också en lägre eller nästan obefintlig bränslekostnad. Dessutom är elen i Sverige billig och vanligtvis från förnybara källor. Antalet laddningsstationer ökar regelbundet samtidigt som kostnaderna för fossila bränslen ökar. Därmed skulle man nog med ganska stor säkerhet kunna påstå att elbilen är framtidens bil.

Vare sig du funderar på att köpa en ny eller begagnad bil så är det väsentligt att verkligen tänka över detta beslut. När man ser vad det kan kosta per år så kanske cykeln ändå duger ganska bra ändå.