5 saker som rubbar din budget

Denna artikel behandlar fem olika typer av utgifter som enligt min mening kan avgöra hälsan för ditt hushålls ekonomi. Å ena sidan, kan de vara en nackdel om de hanteras felaktigt. Å andra sidan, om de hanteras på rätt sätt, kan de vara en källa av extra pengar för din familj.

Shopping Misstag

Det första misstaget många mammor gör är att shoppa när de är hungriga eller uttråkade. För en mamma med små barn, kan en shopping-resa vara en av de få utflykter hon får på en vecka. Och det är vid dessa tillfällen vi söker igenom butiker mer och även köper mer. Det andra scenariot är att vi handlar hungrig. Du går in i butiken med en kortfattad lista och kom ut med en vagn full av snacks.

Att äta ett mellanmål innan du lämnar huset kan hjälpa till att förhindra denna utveckling. Ett annat misstag är impulsköp. Tänk verkligen på de saker du köper, och huruvida du faktiskt behöver produkter. Kommer den att komma med i nästa vårloppis? Om så är fallet, kanske du vill tänka om angående det du köper. Att undvika dessa misstag kan innebära mycket pengar för din familj varje månad och varje år.

Betala Räkningar Sent

Många människor kan tänka sig att betala sina räkningar för sent, det är ingen stor grej. En del förlitar sig även på att betala via internet direkt eller via sms betalning. Men de flesta företag tar ut förseningsavgifter för varje gång du betalar en räkning för sent. Gör dig själv en tjänst och betala i tid, sätt fakturor på auto-giro eller via internetbank. Att betala räkningar sent kan innebära lägre kreditpoäng. Detta är ett dubbelt dråpslag, eftersom du kommer att betala en högre ränta på dessa avgifter. Under loppet av ett år, kan stora besparingar ha gjorts om du betalar dina räkningar i tid.

Äta Ute

Eftersom vi lever så hektiska liv, kan det för en mamma vara lockande att gå ut och äta. Men undvik frestelsen att äta ute för ofta. Prova att begränsa ”äta ute”-kvällar till en eller två kvällar i veckan (eller färre om du kan). För en familj på fyra, kan en middag på en medelmåttig restaurang kosta uppåt 400 – 500 kronor. Prova laga mat hemma de flesta kvällar för att spara stora pengar. Om du har ont om tid, använd dig av en långkokare eller en programmerbar ugn.

Skuld

De flesta av oss har skulder…det är inget konstigt med det. Det finns vanligtvis två typer av lån: med och utan säkerhet. I princip är säkrade skulder något som kan säljas för nära värdet av lånet (som ett hus eller en bil). Osäkrade skulder är en skulder som inte är bunden till någon egendom ( som kreditkort, studielån). Båda kan kallas för bra eller dåliga. Ett exempel på bra säkrad skuld är första gången man köper ett hus passat för ens budget. Ett dåligt exempel är en person som köper fler hus än de har råd med. Ett bra exempel på osäkrade lån är ett kreditkort som används för behov och betalas ut varje månad för att höja kreditvärdering (men de flesta av oss är mycket svaga i detta område), eller ett studentlån som används för en utbildning som kommer betala av skulden eller vara värt det för den studerande och som kan betalas tillbaka med en sms betalning eller liknande.

I motsats till populära övertygelser, är ett studentlån inte alltid en bra användning av osäkra lån. Kreditkort är det största problemet för de flesta familjer. De är bra att ha för nödsituationer, men kan vara en budgetdödare när den används för icke-behovs produkter. Saldot verkar sakta klättra och innan du vet det är du i djup skuld.

Så för att undvika detta, tänk dig för innan du drar kortet. Fråga dig själv, ”Är jag i behov av denna produkt just?” och ”Finns det något annat sätt att betala för detta?”. Genom att undvika denna fallgrop gör du någonting bra för din familj och din budget. Betala även av skulder med hög ränta först. Betala miniminivå på de lägre lånen, och samla dina resurser för att betala av de höga först. Sedan efter de betalats av går du vidare till nästa, och så vidare. Detta är det bästa beprövade sättet att betala av osäkrade skulder på.

Oväntade Händelser

Du kanske innehar den falska tryggheten om att ifall något oförutsett händer och någon i din familj hamnar på sjukhus, så kommer allt att lösa sig eftersom du har försäkring. Tänk igen. Det finns oftast en självrisk, och du måste också tänka på att 20% och de luriga sakerna som inte täcks av försäkringen.

Tänk också på mat och behov för familjen medan familjemedlemmen är på sjukhus, och hans / hennes mediciner när de skrivs ut. En massa människor har fått höra att om du är skyldig ett sjukhus pengar, måste de enligt lag acceptera en betalning från dig, oavsett hur liten utan efterkrav. Detta kunde inte vara mer fel. Sjukhuset kommer att skicka en faktura till dig och du har två alternativ. En av dessa är att du betalar summan där och då.

Den andra är att du ringer till ekonomiavdelningen för att göra upp med dem om betalningar och beloppet bestäms av dem och kommer inte att vara ett litet belopp. Andra oförutsedda händelser kan vara att byta ut vitvaror, fordonsreparationer och andra hushållsreparationer. Se till att du har en källa till akuta pengar och att du kan göra en sms betalning.

Nu inser jag att de flesta av oss inte har det i vår budget, att hela tiden spara för nödsituationer. Du kan ta pengar du sparat för andra saker, eller bara ha ett kreditkort med låg ränta som du kan använda om något händer (håll det inlåst, tills en nödsituation uppstår). Din ihärdighet i att tillhandahålla sätt att betala för nödsituationer på, kommer verkligen vara betydande för den stress du kommer att rädda dig och din familj från.