3 Steg för att kontrollera dina pengar

Alla som jag någonsin har pratat med hävdar att de har en önskan om att vara i kontroll över sina pengar. De flesta av dessa människor erkänner också att de inte känner att de har särskilt mycket kontroll över var deras pengar går och otroligt många berättar att deras pengar kontrollerar dem. De människor som känner att deras pengar är utom kontroll är inte samma människor som inte vet hur man sluta spendera när de har slut på pengar, eller de vars lönekonto ständigt är övertrasserat.

Om dina pengar styr ditt liv, kanske du går upp på morgonen och gå till jobbet med känslan av att det enda syftet är att få hem en lön och som sedan ges vidare till din kreditgivare, försäkringsbolaget, hantverkare, dina barns fritidsaktiviteter, och varje barn som kommer och säljer produkter för skolinsamlingar.

Hur kan du se när dina pengar inte är i kontroll? När du känner som om det är enkelt att ta upp och lägga fram din plånbok när den känner för det. Så vad ska du göra med dina pengar och kontrollera var de går?

Vet var du står

När du ska förändra något i ditt liv, måste du veta vad det är som behöver förändras. Detta gäller oavsett om du talar om din ekonomi, alltså ditt nya sms lån, din budget, eller om din vikt, eller dina dietvanor.

Vad du behöver är en ögonblicksbild över hur din ekonomi är just nu. Det enda sättet att göra detta på är genom att skapa en nettoförmögenhets Index.

Det finns bara ett sätt du kan skapa en nettoförmögenhets Index på – och det är ärlighet. Lämna barnen hos dina svärföräldrar, sitt ner med din partner och börja skriv ner allt på papper. Du kan använda ett kalkylblad på datorn om du vill.

Börja med att lista allt som du har som kan säljas, och hur mycket du rimligen kan förvänta sig att få för det. Tro inte att din 1800-tals gungstol från mormor är värd 5000 kronor – när någon som inte är sentimentalt bunden till den endast skulle betala 1000 kronor.

Medan du och din make / maka håller på med inventering, kom ihåg att ta med klockor, diamanter, båtar, semesterhus, aktier som ärvts från farbror John och ditt pensionskonto. Lista allt inkluderat med försäljningsvärde. När du gör saker som bankcertifikat och pensionsfonder där det finns en betydande straffavgift för tidiga uttag, använd det nominella värdet. För våra syften kommer vi att se att du inte behöver ta ut pengar tills de har vuxit.

Nu när du har inventerat allt av värde och räknat ihop allt, gör nu samma sak för dina skulder. Lägg till nya sms lån, lån från familj, vänner, banker, företag och intecknings företag, förfallna konton hos bensinstationer och alla kreditkortssaldon. Detta är inte ett tillfälle att ”glömma bort” någon som du är skyldig pengar.

Subtrahera hur mycket du är skyldig från hur mycket du äger. Denna summa är din nettoförmögenhet och bör vara positivt, även om det kan vara en liten summa. Du behöver inte använda denna summa förrän nästa år, när du beräknar din nettoförmögenhets Index igen.

Om din nettoförmögenhets Index visar en negativ summa gör du definitivt rätt i att jobba mot att få dina pengar under kontroll. Vad du behöver göra är att följa dessa fyra steg, och om det behövs drastiska åtgärder såsom ett andra jobb, att sälja värdesaker, eller till och med sälja ditt nuvarande hus och flytta till någonting mindre och billigare.

Utveckla Dina Mål

När du vet var du står ekonomiskt, måste du bestämma var du vill komma. Detta innebär att du bör sätta några uppnåeliga mål.

Att sätta mål är inte speciellt komplicerat och i detta fall menar vi det övergripande målet för att få kontroll över pengarna. För att göra detta krävs ett par små mätbara mål, ungefär i form av bebissteg.

Din första bebissteg är att skapa en plan för att betala av dina skulder. Titta på din lista av skulder igen och hitta den minsta. Detta är den du vill betala av först. Betala dina minimums på alla de andra, och sedan betala allt extra du kan i månaden på den minsta skulden.

När den är betald, ta alla pengar du hade betalat på låt oss säga, ditt nya sms lån, och lägg till det på det du betalar på det näst minsta lånet. Fortsätt att göra detta tills alla dina skulder är avbetalade. Det spelar ingen roll om skulden är för ett hus eller för din läsk på bensinstationen runt hörnet. Genom att följa denna plan som du har skapat för att betala av dem, är ditt första bebissteg.

Den andra bebissteget kommer att vara skapandet av en Nödsituationssparkonto. Detta konto behöver lite extra pengar varje månad tills du har samlat ihop tillräckligt med pengar som motsvarar sex månader av din inkomst. De pengar som du som avsatt här kommer att hjälpa dig att undvika skuld i framtiden när det uppstår en överraskning som behov av bilreparation eller kostnader för sjukdom.

Din tredje bebissteg kommer att finnas i nästa stycke, under rubriken Spendera med en Plan.

Spendera med en Plan

Nu när du vet att du är seriös om att kontrollera var dina pengar går, och du gör något åt dina skulder, är det dags att göra en plan. En spenderingsplan är jämförbar med en budget på samma sätt som en importerad pickup kan jämföras med att en F-150. När du använder en spenderingsplan för att styra din ekonomi, vet du att viktigt arbete blir gjort.

Du måste veta vad din nettolön är. Börja med din bruttomånadslön och gör avdrag för alla skatter och avgifter. Härnäst ska du subtrahera hur mycket du bidrar med till välgörenhet varje månad.